Catalunya no passarà de fase dilluns per l'empitjorament de l'epidèmia

El Govern demana a la ciutadania que no marxi de pont i garanteix excepcions de mobilitat per les dates assenyalades del Nadal

Gent amb mascareta a Vic.
Gent amb mascareta a Vic. | Adrià Costa
03 de desembre del 2020
Actualitzat el 04 de desembre a les 10:43h
Catalunya no continuarà flexibilitzant restriccions a partir del pròxim dilluns. L'empitjorament de les dades epidemiològiques impedeix que s'avanci a la segona fase del pla de reobertura del Govern i, per tant, no es relaxaran més mesures durant els pròxims 15 dies. Això vol dir que es mantindran els actuals aforaments en la restauració i no s'ampliarà a l'àmbit comarcal el confinament municipal del cap de setmana. El Departament d'Interior ha fet una crida explícita a no marxar de pont ni aquest dijous ni la resta de dies. 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la tendència a la millora de l'epidèmia que s'havia seguit fins al 23 de novembre es va començar a frenar el quart dia des de la flexibilització de les restriccions, amb la reobertura de la restauració i de la cultura. Ha admès que esperaven un repunt però no tan "brusc" i a aquesta velocitat, motiu pel qual s'ha apostat per no canviar de tram de reobertura el pròxim dilluns. Amb tot, ha insistit que en aquests moments només hi ha un indicador que està creixent, que és la velocitat de contagi -situada per sobre del 0,9 fixat per avançar de fase de la desescalada-, i que s'ha optat per actuar amb "prudència".

Amb les dades sobre la taula, Argimon ha explicat que, si bé abans del 23 de novembre s'estava reduint l'epidèmia a un ritme d'entre el 6 i 7% i amb un pic de 30.000 contagis setmanals, ara aquesta reducció es situa en un percentatge menor al 3%. Que la velocitat de contagi se situés per sobre d'1 -en aquests moments és del 0,92- suposaria, ha advertit Argimon, augmentar exponencialment els ingressos hospitalaris i, per tant, la pressió a les UCI, on en aquests moments hi ha 438 pacients per Covid-19. "Si tinguéssim una tercera onada partint de 438 malalts i n'afegim 438 més en poques setmanes, els nostres centres no podrien absorbir el creixement", ha avisat.

Crida a no marxar de pont i a potenciar el teletreball

"El repunt ens obliga a extremar encara més les precaucions", ha advertit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha fet una crida a no relaxar les mesures de prevenció. De fet, des d'Interior s'ha fet una crida explícita a la ciutadania perquè en aquests dies de pont de la Puríssima no es produeixin desplaçament. "Demanem a la ciutadania que es quedi a casa", han subratllat. Aquest dijous la mobilitat s'ha incrementat un 3% respecte la del dijous anterior. Argimon també ha tornat a insistir durant la compareixença pública que s'extengui el teletreball perquè les dades revelen que no s'ha produït una suficient disminució de la mobilitat.

Una de les preguntes que ha sobrevolat durant tota la compareixença és quin impacte tindrà sobre el Nadal que Catalunya no passi de fase de la desescalada el pròxim dilluns. Vergés ha explicat que encara que per festes s'estigui en fase 1 o 2 del pla de reobertura i que, per tant, no s'hagin aixecat el tancament perimetral i els confinaments municipals o comarcals de cap de setmana, s'aplicaran igualment mesures especials per les dates assenyalades i es faran excepcions pels dies 25 i 26 de desembre, que coincideixen en divendres i dissabte, i el divendres 1 de gener. Això vol dir que aquests dies es podran produir desplaçament per reunir-se amb la família en el format "íntim" aprovat i amb les mesures de prevenció fixades. 

La consigna del Govern és que, al marge de l'alentiment del pla de flexibilitzacions de les restriccions anunciat, el pla pel Nadal s'apliqui igualment per garantir les trobades de fins a deu persones però només de dues bombolles, amb un toc de queda flexible i amb la possibilitat de reunir-se encara que es visqui a comarques diferents. Així hi ho ha explicat Salut, malgrat que el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès que flexibilitzar mesures durant les dates assenyalades "tindrà impacte" sobre les dades de la pandèmia. 

Vergés ha insistit que el pla pel Nadal marca "unes pautes" que la ciutadania ha de complir per reunir-se només de forma "íntima" i evitar un empitjorament de les dades. També ha explicat que el Govern treballa per trobar un equilibri entre preservar la pressió assistencial als centres de salut i, al mateix temps, garantir la salut "emocional" de la població. És per aquest motiu que la consellera ha defensat que es desvinculi el pla per celebrar el Nadal de la desescalada, que per un empitjorament de les dades haurà d'allargar durant 15 dies més les restriccions actuals.