Joan Canadell fa el salt a la política amb Junts

El president de la Cambra de Barcelona competirà per un lloc a les llistes amb Artadi, Budó, Puigneró o Cuevillas, entre d'altres

Joan Canadell.
Joan Canadell. | Bernat Cedó
02 de desembre del 2020
Actualitzat el 03 de desembre a les 11:40h
Joan Canadell fa el salt a l'arena política. Aquest dimecres, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat la candidatura a les primàries de JxCat en què es decidiran les primeres vuit posicions per la demarcació de Barcelona. L'empresari va donar suport a Laura Borràs la setmana passada -escollida candidata efectiva de la formació- i va anunciar que s'estava rumiant fer el salt a la política des del partit de Carles Puigdemont.
 
En un fil de tuits, el responsable de l'entitat empresarial argumenta que li hauria "agradat més" presentar-se en una llista "a l'escocesa, amb tots els partits independentistes, però no ha estat possible". Ho farà finalment, assegura, en el partit que "més ha defensat la unitat" que "sempre" ha demanat.

Canadell se suma a una llista d'aspirants àmplia, a la qual aquest dimecres també s'han incorporat el conseller de Territori, Damià Calvet, per Barcelona; i el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que aspira a liderar la candidatura per Lleida.

Els candidats a una posició de sortida a les llistes hauran d'aportar un centenar d'avals aquest cap de setmana i la setmana vinent podran començar a demanar el vot dels associats en una votació prevista per als dies 12 i 13 de desembre. S'escullen en primàries els vuit primers llocs de la llista de la circumscripció de Barcelona; els quatre primers de Girona i els tres primers de Lleida i Tarragona.

La batalla per obtenir una de les primeres vuit posicions de la llista de JxCat a la circumscripció de Barcelona també la donaran el conseller de Territori, Damià Calvet; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó; Elsa Artadi, portaveu del partit i presidenta del grup municipal de Barcelona; Jaume Alonso Cuevillas, diputat al Congrés; Josep Rius, vicepresident de Junts; Anna Erra, alcaldessa de Vic; la diputada Aurora Madaula; o Pilar Calvo, coordinadora de Junts a la ciutat de Barcelona.

Per Tarragona s'han postulat Albert Batet, president de JxCat al Parlament; i Eusebi Campdepadrós, secretari primer de la mesa del Parlament; mentre que per Girona han anunciat que competiran per encapçalar la llista la portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. A Lleida, a banda de Tremosa, ha presentat candidatura a les primàries l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega. Els aspirants tenen fins aquest dimecres per presentar-s'hi i hauran de presentar els avals el cap de setmana.

Queda pendent conèixer la posició a les llistes que ocuparà l'expresident i líder de la formació. Segons el reglament, l'executiva podria escollir un associat com a cap de llista encara que no hagi participat en les primàries. Podria optar per encapçalar la llista de Girona o bé la de Barcelona; o optar per tancar la llista, si bé fins ara no s'ha pronunciat en cap sentit.