El moviment per l'habitatge augmenta la pressió contra el fons d'inversió Cerberus

PAH i sindicats i grups d'habitatge han ocupat la seu de la immobiliària del fons però l'empresa s'ha negat a negociar

Ocupació de la seu d'Haya Real Estate
Ocupació de la seu d'Haya Real Estate | Andreu Merino
30 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:21h
El moviment per l'habitatge de Catalunya incrementa a partir d'aquest dilluns la pressió contra el fons d'inversió Cerberus, que té més de 160.000 pisos a tot l'Estat, i a qui exigeixen que aturi tots els desnonaments de les seves propietats. Plataformes d'Afectats per la Hipoteca i sindicats i grups d'habitatge han ocupat avui la seu de la seva immobiliària, Haya Real Estate, per aconseguir iniciar una negociació. A la tarda, tot i que l'objectiu no s'ha complert, han donat per finalitzada l'acció a l'avinguda Josep Tarradellas de Barcelona. 

Un dels principals objectius era aconseguir un "interlocutor vàlid" per negociar l'aturada de desnonaments. A través d'un comunicat, els activistes asseguren que ni la responsable de l'àrea social de Cerberus, Patricia López Llavata, ni el seu vicepresident a l'Estat, Javier Puchol, han volgut escoltar les seves demandes.

"Tu, Javier Puchol, que no has volgut escoltar les nostres demandes, has de saber que tenim mitjans per venir-te a buscar, han assegurat els portaveus de la campanya Guerra a Cerberus, un cop finalitzada l'ocupació."Tard o d’hora t’hauràs de fer responsable de la misèria de la nostra gent. La pròxima vegada que entrem per aquesta porta serà perquè tu o algun superior teu ens haureu demanat una reunió", han afegit.

A banda d'exigir a Cerberus que designés un interlocutor amb el moviment per l'habitatge, l'acció d'avui volia pressionar el fons per obligar-lo a complir la llei catalana en matèria d'habitatge.

"Juguen amb la vida de la gent"

"Cerberus és un fons voltor especulador, que desnona per després vendre més car. A mi em van desnonar sense alternativa", ha dit Ana María Banegas, afectada pel fons d'inversió, durant la roda de premsa posterior a l'ocupació.

Al seu costat ha comparegut Clàudia Ruscalleda, del Grup d'Habitatge de Sants i exportaveu del primer Congrés d'Habitatge de Catalunya. "Al congrés vam assenyalar els fons voltors com a grans responsables de la situació. Són senyors que no sabem quina cara tenen i juguen amb la vida de la gent", ha denunciat. Ruscalleda ha exigit a Cerberus un "compromís" per aturar desnonaments dels pisos de la seva propietat i ha reclamat al fons que respecti les lleis d'habitatge de Catalunya.

Unes lleis que, entre altres coses, obliguen els grans propietaris a oferir lloguers socials a famílies vulnerables abans de desnonar-les. Les lleis aprovades en aquest sentit generen dubtes jurídics per la possible invasió de competències exclusives de l'Estat i ara els jutges de primera instància de Barcelona ha acordat aplicar el darrer decret del Govern de manera "restrictiva", tal com va avançar NacióDigital.

"Això és només el començament", ha assegurat Maria Antònia Castellana de la PAH de Cardedeu. EL moviment per l'habitatge assegura que està "organitzant" tothom que viu en pisos de Cerberus, tingui problemes per pagar o no i han llançat un avís al fons. "Si se salten la llei, nosaltres reallotjarem afectats en pisos de Cerberus". Dit d'una altra manera, un avís d'ocupació d'habitatges. Ruscalleda ha afirmat també que l'acció d'avui pretén enviar un missatge a la resta de fons que operen a Catalunya.
Arxivat a