El Parlament reclama a Núria Marín que comparegui pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet

La petició d'ERC ha rebut el suport de tots els grups excepte el PSC, i també seran cridats a donar explicacions els regidors socialistes encausats i el denunciant

Núria Marín, junt al primer secretari del PSC, Cristian Alcázar, investigat en el cas Consell Esportiu.
Núria Marín, junt al primer secretari del PSC, Cristian Alcázar, investigat en el cas Consell Esportiu. | @PSCLH
25 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:50h
La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, haurà de comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre les presumptes irregularitats al Consell Esportiu de l'Hospitalet, junt amb els dos regidors del PSC encausats i el que va denunciar els fets. Així ho ha aprovat aquest dimecres la comissió d'afers institucionals (CAI) del Parlament, amb el suport de tots els grups excepte el socialista.


El diputat d'ERC Jordi Orobitg ha defensat la petició de compareixença per l'"absoluta manca d'explicacions" de la també presidenta del PSC a aquesta qüestió. El republicà ha afirmat que es feia des del "respecte" a l'autonomia municipal i a la presumpció d'innocència, però arran del silenci institucional mesos després que esclatés el cas. Així mateix, en referència a l'acord de JxCat i els socialistes a la Diputació de Barcelona per fer-ne presidenta Marín, ha apuntat la "conveniència de qüestionar determinats pactes polítics en funció de la resposta a la manca de transparència" de l'alcaldessa.

Els comuns també havien registrat una petició de compareixença, però tan sols dels regidors encausats i denunciant, tot i que ha donat suport també a la sol·licitud en relació a Marín. El diputat Lucas Ferro ha justificat la sol·licitud pel fet que "la Generalitat també participa al Consell Esportiu de l'Hospitalet a través de subvencions", motiu pel qual "no és un cas exclusivament municipal". La UDEF, de fet, ha entrat a la secretaria general de l'Esport per requerir documentació sobre aquests recursos transferits i gestionats pel Consell Esportiu.

La resta de grups han donat suport a la petició, excepte el PSC, malgrat que Cs, JxCat/PDECat i PP han posat en qüestió que es demani la presència al Parlament de dirigents per presumptes irregularitats locals només en determinats casos, i han reclamat coherència en aquest sentit. El diputat de Cs Dimas Gragera ha criticat la "contradicció" d'ERC i comuns de sol·licitar determinades compareixences de representants locals i no d'altres que els afecten directament, com el popular Manuel Reyes, i Marc Solsona (PDECat) ha instat a "fixar uns criteris de què es susceptible de comparèixer" per evitar arbitrarietats.

El socialistes Ferran Pedret ha asseverat que, "si s'hagués de dur qualsevol presumpta irregularitat a nivell municipal a la CAI, se li faria un flac favor", i ha afegit: "Molt a favor que s'aclareixin els fets, però ara mateix és responsabilitat de la justícia". El cupaire Carles Riera s'ha limitat a reclamar "llums i taquígrafs" en tots els casos de presumptes irregularitats o corrupció.

Tal com va revelar NacióDigital, de fet, la la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) de la Policia Nacional espanyola va entrar a la secretaria general de l'Esport de la Generalitat i a l'àrea d'esports de la Diputació de Barcelona per requerir documentació en relació amb les transferències fetes al Consell Esportiu, en especial pel que fa a les subvencions rebudes d'aquests organismes.

El Consell Esportiu és una entitat privada però en què la regidoria d'Esports ostenta la presidència i el govern municipal designa la meitat dels membres de la comissió directiva. El seu principal ingrés públic és de l'Ajuntament de l'Hospitalet, de 210.000 euros el 2018, mentre que aquell any en van arribar 107.000 de la secretaria general de l'Esport i tan sols 2.092,26 de la Diputació.


La investigació de la UDEF avança i les últimes setmanes s'han produït vuit noves imputacions, per presumptes delictes de de falsedat documental, desviació de subvencions públiques, malversació i blanqueig de capitals, els mateixos pels quals estan encausats des del juny el primer secretari del PSC a l'Hospitalet de Llobregat, Cristian Alcázar, que és encara tinent d'alcaldia a l'Ajuntament, l'encara regidor i exdirector del Consell, Cristóbal Plaza, i l'actual director, Eduard Galí.

Segons la presumpta trama denunciada per Jaume Graells, encara regidor del PSC, el Consell Esportiu hauria registrat actes d'assemblees falsificades per justificar una caixa B de prop de mig milió d'euros anuals amb la qual es pagaven en negre nombroses retribucions a col·laboradors i directius tècnics i polítics. Alguns dels beneficiaris serien Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza, qui a més està sent investigat per arreglar-se presumptament l'acomiadament de quan era director de l'ens per cobrar de manera fraudulenta fins a 47.000 euros.


L'alcaldessa no els ha cessat de l'equip de govern, com li reclama la majoria de l'oposició municipal, ni s'ha referit públicament al cas en els darrers mesos. Tot i això, segons Graells, Marín tenia coneixement de les possibles irregularitats des de feia molt de temps. Segons va explicar a NacióDigital, va oferir-li les proves el 14 de febrer, abans de formalitzar la denúncia, però l'alcaldessa no les hauria volgut recollir.