coronavirus

Sánchez promet a Aragonès un pla de suport a l'hostaleria amb el focus centrat en Catalunya

El president del govern espanyol vincula els ajuts a l'aprovació dels pressupostos, en la qual ERC pot jugar un paper clau

per NacióDigital , 20 de novembre de 2020 a les 13:53 |
Una barra de bar buida a Vic | Josep M. Montaner
Des del fracàs de la gestió dels ajuts als autònoms de la setmana passada, el vicepresident Pere Aragonès va intensificar l'ofensiva per exigir recursos a la Moncloa. Un pols plantejat ara que ERC pot ser clau en l'aprovació dels pressupostos. Ha estat aquest divendres quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost per carta a les peticions d'Aragonès. Una missiva en la qual ratifica, com va explicar NacióDigital dilluns, que s'està ultimant un pla de suport al sector de l'hostaleria i el comerç i promet que gran part dels ajuts aniran destinats a Catalunya pel tancament de bars i restaurants.  

"Ha de ser aquesta setmana. Estem pressionant però sense concreció i serà rellevant si volen que passin coses", insistien els republicans a principis d'aquesta setmana. Just aquest divendres, arrenca el debat en comissió de les esmenes als pressupostos, que seran votades la setmana que ve. La carta de Pedro Sánchez, a la qual ha tingut accés l'ACN, datada a Madrid el 19 de novembre, arriba a Catalunya en resposta a les demandes que Pere Aragonès va fer-li per escrit explicant les dificultats que alguns sectors tenien i les reclamacions que el Govern feia perquè l'Estat apliqués mesures que són de la seva competència i que servirien per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus.


A més de solidaritzar-se de manera reiterada amb el Govern per les restriccions que ha hagut d'aplicar i assegurar ser "conscient" de l'esforç dels sectors afectats, Sánchez explica a Aragonès que "el govern espanyol aprovarà un pla de suport al sector de l'hostaleria, la restauració i les cafeteries, tal i com sol·licitava", i es compromet a que aquesta mesura "tindrà especial importància a Catalunya, on s'ha restringit la seva activitat de manera molt notable".


Pel que fa a la gestió i el repartiment dels recursos procedents d'Europa, i a la demanda d'Aragonès de poder disposar directament dels diners des de la Generalitat, Sánchez afirma que el seu govern "és plenament conscient del paper que compleixen els fons europeus en la lluita contra els efectes socioeconòmics de la pandèmia i en la reactivació econòmica" i que per això "la gestió d'aquests fons, en un termini de temps tan curt com es planteja, constitueix un desafiament que s'ha d'abordar junts, de forma cooperativa i mitjançant la cogovernança entre totes les administracions implicades".

"Aquest govern té la voluntat d'actuar amb i a través de les comunitats autònomes en els diferents mecanismes de finançament existents. En el cas del REACT-EU, li comunico que 10.000 milions seran ja programats i gestionats directament per les comunitats autònomes en els seus programes operatius, un cop que la Comissió aprovi el seu reglament i permeti realitzar les reprogramacions pertinents", detalla Sánchez.


En aquest sentit, a més, el president espanyol assegura que "a partir d'aquest esquema, i amb la ferma intenció de fomentar la participació de les comunitats autònomes en aquest pla, el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat preveu ja que el 54% dels fons seran gestionats per les comunitats". De fet, Sánchez no amaga el seu interès per vincular l'ajut als sectors afectats i la recuperació econòmica al suport als seus pressupostos, conscient també que els partits que donen suport al Govern tenen diputats al Congrés que poden resultar clau en la seva aprovació.

"Sens dubte, l'aprovació dels pressupostos serà el pas decisiu per iniciar el camí cap a la recuperació. Són, com ja es va evidenciar la setmana passada, uns comptes bons per a Espanya i també per a Catalunya", afirma.

Davant les peticions que Aragonès feia a la seva carta per a les empreses i en matèria fiscal, Sánchez no avança cap mesura addicional més i es limita a recordar-li al vicepresident que el govern espanyol ha pres mesures perquè els "empresaris acollits al règim de mòduls en el IVA obtinguin un benefici fiscal aplicable a la declaració de gener de 2021". Tamé que amb l'impost de societats "totes les empreses han tingut la possibilitat excepcional de calcular els pagaments fraccionats de 2020, de manera que les que hagin tingut pèrdues no hauran d'efectuar l'ingrés a compte", i insisteix que als pressupostos de l'Estat hi ha "diversos programes destinats a avançar en la conciliació" laboral. A això, hi suma mesures preses de fa temps com alguns ajornaments de deutes a pimes i autònoms o les línies d'avals a través de l'ICO.

Per últim, Sánchez remarca que el seu govern "ha actuat i seguirà actuant en el marc de la cooperació i coordinació amb les comunitats autònomes, reforçant l'escut social, sanitari i econòmic", i clou la carta tot oferint "el suport del govern d'Espanya davant les mesures tan excepcionals que està adoptant el Govern de la Generalitat".

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació