Tines de pedra seca de la DO Pla de Bages | Incavi
Branded content

DO Pla de Bages, vinyes i pedra seca al cor de Catalunya

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Pla de Bages

per NacióDigital
Tines de pedra seca de la DO Pla de Bages | Incavi
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Pla de Bages, ens acompanyes?

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages


 Casa de la Culla
Carrer de la Culla, s/n  
08243 Manresa
 www.dopladebages.com
 info@dopladebages.com 

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Una DO al cor de Catalunya


Situada al cor de Catalunya, a la demarcació de Barcelona, enmig de formacions muntanyoses com Montserrat i la serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del munt i l’Obac o el Massís del Montcau.

La DO Pla de Bages es caracteritza per tenir la vinya en petites parcel·les envoltades de bosc, amb una superfície aproximada de 500 hectàrees. Agrupa un total de 35 municipis distribuïts en dues comarques, la totalitat del Bages i cinc municipis del Moianès.


 

2. Un territori que havia estat un mar interior


La DO Pla de Bages s’ubica sobre el que havia estat un mar interior fa 40.000 anys. A causa de la rellevància del seu origen geològic, actualment la zona compta amb el reconeixement com a Geoparc mundial Unesco de la Catalunya Central.

Geològicament la zona es ocupada per materials sedimentaris consolidats del terciari i amb escassa representació dels materials quaternaris principalment associats als rius Cardener i Llobregat. 

El sòl presenta una gran heterogeneïtat de terrenys, que majoritàriament són sòls franc-argilosos i franc-sorrencs i pobres en matèria orgànica, idonis per a la producció de vins d’elevada qualitat. 

Les altituds van entre els 300 m al pla fins a un màxim de 777 metres.

Cal distingir les zones de la plana del Pla de Bages, on predominen els sòls de naturalesa al·luvial, i les zones més muntanyoses de Montserrat, el Montcau i el Prepirineu. 


 

3. Unes condicions climàtiques òptimes per la vinya


La pluviometria de la zona del Pla de Bages es inferior als 500 mm. Les parts més altes arriben als 650 mm. El juliol acostuma a ser un mes de dèficit. Hi ha un període sec de tres mesos i d’un o dos mesos als llocs més humits.

La temperatura mitjana anual està entre 12 i 14 ºC al centre de la comarca i inferior als 12 ºC a les zones més muntanyoses. Hi ha fortes gelades hivernals i a l’estiu la temperatura màxima se situa per damunt de 35 ºC.

Aquesta zona vitivinícola està emmarcada en un clima mediterrani d’interior, una oscil·lació tèrmica anual entre el dia i la nit bastant acusada, i una gran lluminositat. Aquesta oscil·lació, generada en part per la serralada de Montserrat que fa de barrera natural a les corrent d’aire de mar, al costat de les textures de la terra, fa que la zona tingui unes condicions òptimes per al cultiu de la vinya i poder aconseguir vins amb força i personalitat acusada.Experiència enoturística amb pedra seca entre vinyes del Bages. Foto: Oller del Mas

 

4. Vinyes entre els 50 i els 700 metres


La vinya de la Denominació d’Origen Pla de Bages compta amb varietats autòctones de la zona de les que en destaca la varietat picapoll. Atenent l’important història vitivinícola de la DO, actualment hi ha en procés de recuperació i estudi algunes varietats autòctones, com la mandó que des del 2016 torna a cultivar-se per elaborar vins.

Les varietats internacionals que es van implantar des de mitjans del s. XX com la merlot i la cabernet sauvignon s’han adaptat molt bé la la zona obtenint vins de quan qualitat reconeguda.

La implantació de les varietats autòctones recuperades i les varietats internacionals ben arrelades al territori fan preveure que els vins de la DO Pla de Bages en els propers anys busquin l’harmonia i l’equilibri en la combinació de totes aquestes varietats.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Pla de Bages té les següent varietats recomanades.

Varietats blanques recomanades

 Macabeu
 Parellada
 Picapoll blanc
 Chardonnay 

Varietats negres recomanades

 Sumoll
 Garnatxa
 Ull de llebre
 Merlot
 Carinyena
 Cabernet sauvignon

La DO Pla de Bages té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Sauvignon blanc
 Gewürztraminer
 Malvasia aromàtica/ Malvasia de Sitges
 
Varietats negres autoritzades

 Cabernet franc
 Syrah
 Picapoll negre
 Mandó

6. Una gamma àmplia de vins


La producció mitja de la DO Pla de Bages és de 7.500 hl Els cellers comercialitzen un milió d’ampolles anualment.

La gamma és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions amb el matís d’una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs balsàmics, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca s'expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

S’elaboren vins blancs, el més reconegut amb la varietats autòctona picapoll. Són, frescos i saborosos. També s’elaboren alguns rosats, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.


 

7. Una tradició vitivinícola històrica


El Bages és i ha estat històricament terra de moltes vinyes i de bon vi. No està clar des de quan es cultiva la vinya al Bages, però hi ha tesis que afirmen que el nom de la comarca venia de Bacus, el déu pagà del vi. La seva tradició vitivinícola és tan antiga com la seva història. 

Al segle X, documents històrics certifiquen l'existència i el predomini del cultiu de la vinya i la producció de vi. Dos centres importants des d'un principi per a la viticultura van ser Manresa, nucli de població principal de la comarca, i el monestir de Sant Benet de Bages.

Atenent a la documentació trobada, l'activitat vitivinícola en els següents segles és constant i fins i tot podria dir-se que predominant. Els "privilegis" que Manresa va rebre dels monarques catalans durant el segle XIV, (transcrits en el Llibre verd o Llibre vell de privilegis, conservat a l'Arxiu Històric de la ciutat), hi ha alguns on es fa referència a fets i circumstàncies relacionats amb el vi i la verema. Així podem dir que des dels documents medievals, passant pel que diu el famós viatger Francisco de Zamora, al Diari dels viatges fets a Catalunya, i el cèlebre Diccionari Madoz (1848), fins als de segle XX es constata que el Bages ha estat indubtablement una comarca vitícola.

Com a exemple de la importància de el comerç manresà relatiu a el vi i a l'aiguardent, el 1747, a Manresa existien 11 fabricants d'aiguardent destinats a l'exportació i grans cellers.
Coincidint amb la crisi de la viticultura a França, a causa de l'aparició de la fil·loxera vastatrix, el Bages va aconseguir el primer lloc entre les comarques barcelonines per l'extensió de cultiu i la producció de vi: 462.400 hl l'any 1890. De les diferents classes de cultiu és el més estès el de la vinya, que es conrea en grans proporcions.

La invasió de la fil·loxera va arribar a al Bages el 1892, i la crisi vinícola va ser àmplia. A la primera meitat del segle passat encara va empitjorar la situació i l'extensió vitícola va acabar reduint-se, i la superfície ocupada per la vinya es va repartir entre el cereal i el bosc.
Posteriorment, un cop superada un llarg període d'estancament, en els anys 60 el camp va iniciar una època de grans transformacions motivada per l'esforç de tot el col·lectiu de viticultors, adequant vinyes i cellers, que va culminar l'any 1995, quan la Generalitat de Catalunya va atorgar la concessió de Denominació d'Origen als vins de Bages.


 

8. La DO


La Denominació d'Origen Pla de Bages es va crear per l'ordre de 17 d'octubre de 1995 (DOGC núm. 2122, de 30 d'octubre de 1995), que va aprovar igualment el seu reglament. Posteriorment, va ser modificada per l'ordre de 22 d'abril de 1997 (DOGC núm. 2396, de 22 de maig de 1997) va representar el reconeixement oficial dels seus vins. Aquesta era una vella aspiració dels set cellers de la comarca que varen iniciar a través de la distinció com a vi de la terra els anys 70. 

El 3 de març de 2006 es va publicar en el Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya l'Ordre ARP/61/2006, de 17 de febrer, per la qual s'aprova el reglament de la Denominació d'Origen Pla de Bages, adaptant-la així a la llei d’ordenació vitivinícola catalana. 


 

9. Proposta enoturística


La Ruta del Vi del Bages va ser la primera ruta enoturística cultural de Catalunya, que ofereix un ampli ventall de propostes d’enoturisme cultural, actiu, gastronòmic i premium pensades per descobrir el territori, la cultura i el patrimoni vitivinícola del Pla de Bages.

L'element més singular és la que permet descobrir les les tines a peu de vinya, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i un patrimoni vinícola únic al món. Es tracta d'un itinerari a peu dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per descobrir aquests excepcionals elements de pedra seca, un art constructiu que la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat l'any 2018.

A banda d'altres visites per descobrir la pedra seca i tastos enmig de les vinyes, també cal destacar activitats com l'enotrekking, experiència que combina esport, natura, enoturisme i gastronomia. Inclou sessió matinal de tresc per Montserrat, amb un guia de muntanya, una visita amb tast al celler i un dinar de cuina catalana de proximitat.

 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació