1 de 10
Vinyes de la DO Penedès | Incavi
Branded content

DO Penedès, vins amb 2.700 anys d'història

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Penedès

Vinyes de la DO Penedès | Incavi
per NacióDigital
Aquest article es va publicar originalment el 10 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Penedès, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès


 Plaça Àgora, 1. 08720 Vilafranca del Penedès
 www.dopenedes.cat
 dopenedes@dopenedes.cat

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Una DO amb 10 subzones


La DO Penedès compta amb una superfície aproximada de 2.500 ha i està situada entre les conurbacions de Barcelona i Tarragona. Concretament entre el Pont del Diable de Martorell i l’Arc de Barà i entre les muntanyes de Montserrat i el mar Mediterrani. Engloba un total de 61 municipis distribuïts en les següents comarques polítiques: Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat Nord, Anoia, i l’Alt Camp. 

La zona de producció, està dividida en 10 subzones, segons la tipologia de sòls i climes. Aquestes subzones són: Alts d’Ancosa, Costers del Montmell, Conca del Foix, Turons de Vilafranca, Costers del Lavernó, Costers de l’Anoia, Valls del Bitlles-Anoia, Muntanyes d’Ordal, Massís del Garraf i Marina del Garraf.


 

2. Sòls idonis per a vins d'alta qualitat


La DO Penedès presenta una gran heterogeneïtat de terrenys, que majoritàriament són de textura llimosa-argilosa i calcàris, idonis per a la producció de vins d’alta qualitat. Estan situats des del nivell del mar fins a un màxim de 800 m d’altitud.


 

3. Un clima mediterrani temperat


El tret climàtic més característic és el mediterrani temperat, a la tarda bufa la marinada que fa que la temperatura, sobretot a l’estiu es moderi i permet millorar la maduració del raïm degut al salt tèrmic entre el dia i la nit. 

Els hiverns són suaus amb poques glaçades i els estius calorosos. La temperatura mitjana anual està compresa entre els 14 i els 16 ºC. La pluviometria se situa al voltant dels 450 litres anuals. Pel que fa a la temperatura i la insolació, les diferents zones del Penedès es situen entre les regions II, III i IV de la classificació Winkler i Amerine, cosa que la fa idònia per al conreu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l’elaboració de vins blancs i negres i vins escumosos de qualitat. Paisatges de la DO Penedès. Foto: Incavi

 

4. Vinyes amb constant adaptació


Les vinyes de la Denominació d’Origen Penedès, són vinyes de conreu de tota la vida amb renovació i també en constant adaptació per a l’elaboració dels millors vins i per tal d’adaptar-se a les modernes tècniques de conreu.

Les varietats viníferes blanques dominants són el xarel·lo, el macabeu i la parellada. Aquestes tres varietats tradicionals es van complementar els anys 1960-1980 amb la chardonnay, el riesling, sauvignon nlanc, etc.

Les varietats negres dominants pròpies són l'ull de llebre, la carinyena o samsó, i la sumoi que constitueix la base de la viticultura tradicional. Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduir al anys 1960-1980, principalment  el cabernet sauvignon, el merlot i syrah.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Penedès té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Macabeu
 Xarel.lo
Parellada
 Subirat Parent
 Garnatxa blanca
 Moscatell d’Alexandria
Moscatell de gra petit
Malvasia de Sitges
Chardonnay
 Sauvignon blanc
 Riesling
 Gewürztraminer
 Chenin
 Sumoi blanc
 Viognier
 Xarel·lo vermell
 Forcada
 
Varietats negres autoritzades

 Ull de llebre
 Garnatxa negre
 Samsó
Monastrell
Sumoi negre
Cabernet sauvignon
 Merlot
Pinot noir
Syrah
Cabernet Franc
Petit Verdot
Moneu


 

6. Àmpla gamma de vins d'alta qualitat


La producció mitjana de la DO Penedès és de 135.000 hl. D’aquesta producció, els vins blancs representen aproximadament el 52%; els rosats el 8%; els negres el 35%, i els vins escumosos Clàssic Penedès el 5% restant. Els cellers de la DO Penedès comercialitzen uns 18 milions d’ampolles.

Els vins blancs són de qualitat elevada, elaborats com a joves són àcids i molt afruitats ben constituïts i harmònics, els blancs fermentats en bóta o amb criança en bóta són estructurats amb cos i molt rodons en boca, amb notes a criança. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, i tenen les notes característiques de les varietats.

Els vins negres joves de les varietats tradicionals tenen molta fruita i recorden a les prunes, cireres, solen ser àcids una mica tànnics i molt rodons en boca.

Els vins negres elaborats amb criança en bótes, són molt més estructurats, recordant les varietats i amb tocs molt més complexes a especies, fruites confitades, balsàmiques, etc.

Una singularitat de la zona del Penedès, són els vins blancs de la varietat xarel·lo, aquesta varietat és molt rústica i permet elaborar-la com a vi blanc jove amb certa graduació 12-13 %vol, i permet elaborar vins de xarel·lo amb criances relativament llargues, i també elaborar vins blancs amb poca intervenció en quan a adició de sulfurós. 

En general al Penedès els vins s’elaboren de manera majoritària com a ecològics i biodinàmics.


 

7. Vins des del segle VII aC


Al jaciment de la Font de la Canya hi ha el bressol del vi al Penedès. En aquest jaciment s’hi han datat llavors de raïm del segle VII abans de Crist, que es van trobar dins de sitges excavades a terra, amb d’altres objectes i restes del que podria ser una premsa per fer el vi. El vi hauria arribat al Penedès amb els fenicis.

La influència romana al Penedès va fer que es cultivéssin diferents varietats negres, importades per els fenicis i els grecs d’Orient mig i Egipte.

A banda de les proves documentals i el gran nombre de peces de l’època –àmfores, púniques romanes i greco-romanes-, té una especial transcendència la premsa de biga del Vinseum, d’un gran valor. Aquest tipus de premsa va ser inventada per Cató el Vell al segle II aC. 

Però la veritable evolució de la vinya i l’elaboració de vi del Penedès va tenir lloc al segle VI aC., ja que l’eix de la cultura mediterrània del vi va tenir el Penedès com a centre cardinal. La Via Augusta, que travessava el Penedès, des del Pont del Diable fins a l’Arc de Barà, va ser el nucli central de la comercialització dels vins. 

La bona situació geogràfica del Penedès va fer que aquesta zona es convertís en una gran terra de producció, augmentant el seu prestigi amb el temps, tant en la producció de vins blancs com de negres. Malgrat que aquests últims éren més cotitzats que els blancs, com succeïa a tot el Mediterrani, diuen que els vins blancs éren la millor ofrena a Bacus. 

La producció de vins de qualitat es va mantenir fins arribar a l’Edat Mitjana, la invasió islàmica no va beneficiar el cultiu de vi en certes zones del Penedès, però el període de dominació no va ser massa llarg i se segueixen plantant vinyes al Penedès. 

De totes formes, un factor que contribueix de forma decisiva al manteniment de la vinya a Catalunya és la necessitat que es plantejava, des de la més pobre de les parròquies al monestir més ric, (bàsicament els de l'Ordre del Cister i els benedictins) de disposar de vi per a les celebracions eucarístiques.


 

8. La DO


El 23 de novembre de 1933 la Gaceta de Madrid, avantsala del Butlletí Oficial de l'Estat, en una ordre del Ministre d'Agricultura, en la pàgina 1216 disposa la creació de la Denominació d’Origen Penedès, el dia 28 de juliol de 1958 una ordre del Ministeri d'Agricultura disposa sigui constituït el Consell Regulador i al cap d’un any, el 28 de juliol de 1959 el consell aprova el seu primer reglament el qual va ser aprovat pel Ministeri d'Agricultura i publicat al maig de 1960.


 

9. Proposta enoturística


El Penedès és un territori enoturístic per excel·lència. Hi ha propostes i activitats de tot tipus però una de les més singulars és la Ruta Miravinya, una ruta de miradors singulars per descobrir els paisatges vitivinícoles de la comarca. També val molt la pena visitar el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, així com el jaciment de la Font de la Canya, on hi ha restes ibèriques que demostren l’existència de vinya fa 2.700 anys al Penedès.

 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació