Vinyes de la DO Costers del Segre | Incavi
Branded content

DO Costers del Segre, vins des de la Plana de Lleida fins al Pirineu

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Costers del Segre

per NacióDigital
Vinyes de la DO Costers del Segre | Incavi
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Costers del Segre, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Costers del Segre


 Complex de la Caparrella, 97, 1ª planta. 25192 Lleida
 www.costersdelsegre.es
 info@costersdelsegre.es

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Vins de set paisatges


La DO Costers del Segre compta amb una superfície aproximada de 4.000 ha i està situada a l’extrem occidental de Catalunya, a la demarcació de Lleida. Engloba un total de 60 municipis situats en 10 comarques lleidatanes.

La DO Costers del Segre és un territori de gran riquesa vitícola en la que es troben vins de set paisatges diferents amb un origen en comú: sòls pobres i un clima continental amb influència mediterrània -ideal per al cultiu de la vinya-. Totes set subzones formen part de les terres de Lleida, des de la part central de la conca del riu Segre, entre el Pirineu i la serra de Prades, passant pel Montsec. 


 

2. Sòls calcaris i argilosos


La DO Costers del Segre té la vinya plantada entre els 200 i els 1.100 m d’altitud sobre el nivell del mar, considerant-se viticultura de muntanya en 4 de les 7 subzones. Els sòls són calcaris i/o argilosos i pobres en matèria orgànica.

Les subzones d’Artesa de Segre i del Pallars són les més septentrionals, amb les vinyes de major altitud i influencia pirinenca. Raimat, a l’extrem oriental, té un relleu suau i clima continental. La subzona del Segrià, a la Plana de Lleida, és característica de terres de secà. Les Garrigues i les Valls del Riucorb són terres àrides amb baix contingut de matèria orgànica. 


 

3. Un clima continental


La zona es caracteritza per un clima continental sec, marcat per la presència del Pirineu a la part nord, el Montsec, la serra de Prades, el riu Segre i la lleugera influència del mar Mediterrani. Aquesta continentalitat es tradueix en un elevat salt tèrmic, 25ºC, estacional i diürn, especialment en l’època de maduració del raïm, la qual cosa ajuda a elevar el nivell de polifenols produint vins més aromàtics i estructurats. La mitjana de precipitació és baixa, de 385 mm/any a Lleida i de 450 mm/any a la resta de zones. La insolació mitjana anual és de 2.800 hores de sol i el tipus de sòl és calcari, amb un clima mediterrani continental amb hiverns freds i estius calorosos.

Els set paisatges de la DO presenten característiques climàtiques particulars donada l’orografia i l’alçada de les vinyes, dotant d’una personalitat diferent a cadascun d’ells i permetent la convivència harmoniosa de tots ells. La DO Costers del Segre té set subzones. Foto: Incavi


 

4. Vinyes entre els 200 i els 1.100 metres


Amb vinyes que es troben plantades entre els 200 i els 1.100 metres d’altitud, els factors naturals de la zona de la DO Costers del Segre fan que es conservin les varietats tradicionals i s’adaptin a la perfecció les varietats no autòctones, facilitant la riquesa de varietats i permetent una àmplia composició varietal als vins.

Pel que fa a les pràctiques de cultiu, es busca el màxim respecte per l’equilibri fisiològic de la planta de manera que siguin respectuoses amb el medi ambient. De la mateixa manera, es posen en pràctica tots els coneixements agronòmics per tal d’obtenir un raïm en les millors condicions per a la seva vinificació.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Costers del Segre té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Albarinyo
 Chenin blanc
 Godello
 Moscatell de gra petit
 Verdejo
 Viognier
 
Varietats negres autoritzades

 Garnatxa Tintorera 
 Malbec
 Petit Verdot

La DO Costers del Segre té les següents varietats recomanades.

Varietats blanques recomanades

 Macabeu 
 Xarel·lo 
 Parellada 
 Chardonnay 
 Garnatxa Blanca 
 Riesling 
 Sauvignon Blanc
 Moscatell de gra gran o d’Alexandria 
 Malvasía o Subirat Parent
 Gewurztraminer

Varietats negres recomanades

 Garnatxa negra 
 Tempranillo o Ull de llebre 
 Cabernet Sauvignon 
 Cabernet Franc
 Merlot
 Monastrell o garrut 
 Trepat
 Mazuela o Samsó 
 Pinot Noir
 Syrah


 

6. Vins amb sabors intensos i elevada acidesa


També en l’elaboració dels vins queda patent la vinculació de la zona en la singularitat dels productes. Les temperatures nocturnes durant la maduració són excepcionalment baixes, la qual cosa fa que els vins tinguin una elevada acidesa i uns sabors intensos, diferents de qualsevol altra zona.

Així, les aromes primàries dels vins blancs queden impregnades de tocs afruitats en aquells que es produeixen en les subzones amb relleus suaus, i florals en les subzones de més altitud. Per la seva banda, als vins negres, el caràcter dels factors naturals es manifesta en el grau alcohòlic, els perfums i els sabors.

 Vins blancs. D’entre la gamma de varietats blanques, les predominants són les tradicionals Macabeu i Parellada, i el Chardonnay. El resultat són vins de perfil més clàssic: lleugers i afruitats.

D’altra banda, la bona aclimatació del chardonnay a la regió ha permès l’elaboració de vins de característiques més actuals -tant vins joves com fermentats en bóta de roure- que presenten una major estructura i on es fa més present el seu caràcter varietal.

 Vins negres. De la carta de varietats negres, les més implantades són la tradicional ull de llebre i el carbernet sauvignon, que són treballades juntament amb altres varietats destacades com ara el merlot, la syrah, la pinot noir, la garnatxa o el trepat. Les principals característiques dels vins negres de la DO Costers del Segre són les potents aromes i el gust equilibrat. Al mateix temps ofereixen també una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

A més de vins blancs i negres, els cellers de la DO Costers del Segre elaboren també vins rosats, vins escumosos i vins de licor.


 

7. Fins a 120.000 hectàrees de vinya


El caràcter interior, allunyat del mar, ha fet que durant segles l'àrea estigués allunyada de les vies de comercialització, resultant uns vins amb trets propis i característics. El desenvolupament de la vinya a la demarcació de Lleida durant l’últim terç del segle XIX –abans de la fil·loxera– queda reflectit en els elevats percentatges de sòl dedicat a la vinya (unes 120.000 ha), en la majoria dels partits judicials de la regió.

La destrucció de la vinya per la fil·loxera i la limitada replantació posterior redueixen la superfície de vinya en 2.500 ha, augmentant la superfície en l’actualitat a unes 4.000 hectàrees.

L’any 1983 Jaume Siurana, director de l’Incavi, i Manuel Raventós Artes, director general de Codorniu i del Celler de Raimat, van considerar que l’excel·lent qualitat vitivinícola de les  comarques lleidatanes i la tradició de zona calia que fos vetllada per un consell regulador a la vegada que liderés la promoció de la regió aprofitant el gran èxit manifest dels vins de Raimat.

Arran d’aquestes converses es van reunir al Casal de la Caixa a Tàrrega: Miquel Cabestany, Bernat de l’Albi, Santacreu d’Artesa, Pujol d’Extensió Agrària i gent de les Garrigues, les valls de Riucorb, Artesa i Raimat.

Allí es van anar donant forma i es va configurar el que és l’actual Consell Regulador.


 

8. La DO


Finalment, la denominació d’origen va ésser constituïda per ordre del 28-5-86 (DOGC núm. 701 de 17-6-86) i ratificada per ordre del 11-5-88 (BOE núm. 118 de 17-5-88) delimitant els pobles de les quatre subzones esmentades.

Posteriorment mitjançant la ordre de 3-12-98 (DOGC núm. 2.783 de 10-12-98) es va ampliar l’àmbit geogràfic de la Denominació d’Origen Costers del Segre amb dos subzones més: Pallars Jussà i Segrià. Actualment segons l’ordre 297/2005 de 20 de juny de 2005 (DOGC núm.4417 de 1-07-05) l’àmbit geogràfic queda definit amb set subzones: Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Valls del Riu Corb. 


 

9. Proposta enoturística


El gran producte enoturístic de la DO Costers del Segre és la Ruta del Vi de Lleida. Aquest "viatge dels cinc sentits" inclou una àmplia oferta d'allotjaments, cellers, enotetques, restaurants, entitats, producte de la terra i activitat cultural i turística.

Entre les diverses activitats, una de molt singular és la que ofereixen la Seu Vella de Lleida juntament Nomon Turisme Cultural: “Vi de Pedra a la Seu Vella”, on s’explica tot el llegat vitivinícola que té el monument més important de la demarcació.

 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació