La DO Catalunya abasta 426 municipis | Incavi
Branded content

DO Catalunya, tot el país en cada ampolla

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Catalunya

per NacióDigital
La DO Catalunya abasta 426 municipis | Incavi
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Catalunya, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya


 Edifici de l'Estació Enològica
Passeig Sunyer 4-6 1er.
 www.docat.cat
 premsa@do-catalunya.com

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
 

1. Quasi 43.000 hectàrees de 426 municipis


La Denominació d’Origen de Catalunya s’estén pel nord-est de la península Ibèrica, entre el mar Mediterrani i els Pirineus. Es troba compresa entre els 40,3º i els 42,5º de latitud nord i entre 1º i els 3,2º de longitud est del meridià de Greenwich.

Aplega 42.985 ha. de superfície vitivinícola repartida en 426 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’ha conreat tradicionalment, esdevenint un element característic i inherent dels seus paisatges i de la seva cultura.

Gràcies a la DO Catalunya, a més, municipis elaboradors de vi que no podien adscriure’s a cap altra denominació d’origen i que elaboraven grans vins, com ara part important de la comarca de l’Anoia o del Baix Llobregat, poden emparar-se i aconseguir el segell de qualitat i confiança que suposa per al consumidor la certificació de la DO Catalunya.


 

2. Sòls sedimentaris i material calcari


Els sòls de la DO Catalunya es reparteixen per un territori ampli i divers que es caracteritzen majoritàriament per dipòsits sedimentaris amb predomini de materials calcaris. 


 

3. Un país de clima mediterrani


El clima que caracteritza la DO Catalunya és el clima mediterrani que consta d’hiverns suaus i plujosos, i estius secs i calorosos, amb mesos més variables a la primavera i tardor. El clima mediterrani compta, a Catalunya, amb algunes variacions a l’interior, que afegeix unes característiques més continentals. 

Les precipitacions anuals oscil·len en general, entre els 250 i 800 mm.La DO Catalunya permet elaborar vins amb llibertat, innovació i flexibilitat. Foto: Incavi


 

4. Llibertat, innovació i flexibilitat


La DO Catalunya permet l’elaboració de vins amb llibertat, innovació i flexibilitat, ja que disposa d’un ampli ventall de varietats autoritzades. Viticultors i cellers actuen com a agents creadors, adaptant-se amb facilitat a la demanda del consumidor.

Les vinyes són, per tant, tan diverses com la pròpia DO i hi trobem vinyes des de joves fins a vinyes d’entre 80-100 anys en determinades zones. Compta amb 36 varietats de raïm autoritzades entre les que trobem varietats autòctones i varietats foranies i alhora, lluita pel manteniment de les varietats més tradicionals.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Catalunya té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Albarinho
 Chardonnay
 Chenin
 Garnatxa blanca
 Gewürztraminer
 Macabeu
 Malvasia
 Malvasia de Sitges
 Moscatell (d’Alexandria i de Frontignan)
 Parellada
 Pedro Ximénez
 Picapoll blanc
 Riesling
 Sauvingnon blanc
 Sumoll blanc
 Viognier
 Vinyater
 Xarel·lo
 
Varietats negres autoritzades

 Cabernet franc
 Cabernet sauvignon
 Garnatxa negra
 Garnatxa peluda
 Garnatxa roja (garnatxa gris)
 Garnatxa tintorera
 Merlot
 Monastrell
 Petit Verdot
 Picapoll negre
 Pinot noir
 Samsó (carinyena)
 Sumoll
 Syrah
 Trepat
 Ull de llebre
 Xarel·lo vermell


 

6. Una gran diversitat de vins fidels


Els vins de la DO Catalunya poden cercar la màxima expressió de la matèria primera: el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura. O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix de complexitat.

Entre la diversitat de vins trobem:

 Vins blancs, rosats i negres.

 Criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bota en el cas dels vins negres, de 6, 12 ó 24 mesos, i un període d’envelliment total del 2, 3 ó 5 anys respectivament.

Vins d’agulla i els vins de licors.

Trobarem cupatges insòlits d’acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats foranies darrerament implantades al nostre territori.


 

7. Un element indispensable de la cultura catalana


La tradició vitivinícola a Catalunya és més antiga que la seva pròpia història i el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània. Fenicis i romans van introduir el conreu de la vinya i, des d’aleshores, el vi forma part de la nostra vida diària, de la nostra dieta, de la nostra cultura i dels nostres moments de celebració.

Catalunya compta amb unes condicions naturals excepcionals: una gran diversitat de sòls, de microclimes i de condicions orogràfiques, i una situació geogràfica que ha permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic.


 

8. La DO


La DO Catalunya es va crear l’any 1999 (ordre de 22 de juny, DOGC Núm. 2922) i el seu objectiu és millorar paulatinament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals.

Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la DO Catalunya, s’ha arribat a les 60,3 milions d’ampolles actuals, esdevenint així la denominació d’origen catalana que més vins embotella (representa més del 50% del vi embotellat a casa nostra).
 
Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica, sinó la filosofia d’una DO, que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.
 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació