4. Llibertat, innovació i flexibilitat
La DO Catalunya permet l’elaboració de vins amb llibertat, innovació i flexibilitat, ja que disposa d’un ampli ventall de varietats autoritzades. Viticultors i cellers actuen com a agents creadors, adaptant-se amb facilitat a la demanda del consumidor.
Les vinyes són, per tant, tan diverses com la pròpia DO i hi trobem vinyes des de joves fins a vinyes d’entre 80-100 anys en determinades zones. Compta amb 36 varietats de raïm autoritzades entre les que trobem varietats autòctones i varietats foranies i alhora, lluita pel manteniment de les varietats més tradicionals.
5. Varietats recomanades i autoritzades
La DO Catalunya té les següents varietats autoritzades.
Varietats blanques autoritzades
Albarinho
Chardonnay
Chenin
Garnatxa blanca
Gewürztraminer
Macabeu
Malvasia
Malvasia de Sitges
Moscatell (d’Alexandria i de Frontignan)
Parellada
Pedro Ximénez
Picapoll blanc
Riesling
Sauvingnon blanc
Sumoll blanc
Viognier
Vinyater
Xarel·lo
Varietats negres autoritzades
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Garnatxa negra
Garnatxa peluda
Garnatxa roja (garnatxa gris)
Garnatxa tintorera
Merlot
Monastrell
Petit Verdot
Picapoll negre
Pinot noir
Samsó (carinyena)
Sumoll
Syrah
Trepat
Ull de llebre
Xarel·lo vermell
6. Una gran diversitat de vins fidels
Els vins de la DO Catalunya poden cercar la màxima expressió de la matèria primera: el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura. O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix de complexitat.
Entre la diversitat de vins trobem:
Vins blancs, rosats i negres.
Criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bota en el cas dels vins negres, de 6, 12 ó 24 mesos, i un període d’envelliment total del 2, 3 ó 5 anys respectivament.
Vins d’agulla i els vins de licors.
Trobarem cupatges insòlits d’acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats foranies darrerament implantades al nostre territori.
7. Un element indispensable de la cultura catalana
La tradició vitivinícola a Catalunya és més antiga que la seva pròpia història i el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània. Fenicis i romans van introduir el conreu de la vinya i, des d’aleshores, el vi forma part de la nostra vida diària, de la nostra dieta, de la nostra cultura i dels nostres moments de celebració.
Catalunya compta amb unes condicions naturals excepcionals: una gran diversitat de sòls, de microclimes i de condicions orogràfiques, i una situació geogràfica que ha permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic.
8. La DO
La DO Catalunya es va crear l’any 1999 (ordre de 22 de juny, DOGC Núm. 2922) i el seu objectiu és millorar paulatinament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals.
Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la
DO Catalunya, s’ha arribat a les 60,3 milions d’ampolles actuals, esdevenint així la denominació d’origen catalana que més vins embotella (representa més del 50% del vi embotellat a casa nostra).
Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica, sinó la filosofia d’una DO, que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.