Només el 36,8% d'espanyols estaria disposat a vacunar-se contra el coronavirus

Quasi tres de cada quatre enquestats pel CIS defensa que el Congrés prengui mesures més restrictives per frenar la pandèmia

La vacuna contra el coronavirus no genera confiança a Espanya.
La vacuna contra el coronavirus no genera confiança a Espanya. | Europa Press
18 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:24h
Cada cop hi ha més vacunes en les fases finals de desenvolupament i l'Agència del Medicament ja ha autoritzat que se'n provin les primeres a l'Estat. Tot i això, aquestes encara no generen confiança a una majoria de la població. Poc més d'un terç dels enquestats en el baròmetre del CIS de novembre, fet públic aquest dimecres, afirma que estarien disposats a vacunar-se immediatament quan hi hagi vacuna. Tan sols un 36,8% ho diu, mentre que quasi la meitat del total, un 47%, respon que no hi estaria disposat.

En l'anterior baròmetre, el "no" tan sols s'imposava per tres punts i mig, una diferència que s'ha eixamplat en les últimes setmanes fins als deu punts. En canvi, un 13,4% dubta o no sap si ho faria, per bé que un altre 1,4% se la posaria només si hi ha garanties i està provada, un 0,3% ho faria si ho aconsellessin autoritats, científics o sanitaris, i un 0,1% ho faria en funció del seu origen.

En tot cas, un contundent 73,6% creu que el Congrés dels diputats hauria de prendre mesures més exigents que les actuals i tan sols un 10,1% afirma que es pot seguir amb les actuals. No hi ha, però, tanta unanimitat davant la pregunta de quan hauria de durar l'estat d'alarma. Un 14,5% creu que 15 dies o menys i un 14,6% respon que un mes, però un altre 19,7% opina que hauria de ser el temps que fos necessari i un 15,2%, depenent de l'evolució de la pandèmia.

La gestió de la pandèmia hauria de ser conjunta entre l'Estat i les autonomies, segons el 69,3%, mentre que un 18,1% centralitzaria competències i un 5,2% les cediria totes a les comunitats. Finalment, només un 38,9% d'enquestats defensa que es facin totes les classes presencials a les escoles i un 35,7% afirma que caldria un model mixte amb classes presencials i on-line. Un 19,8% optaria només pel model telemàtic.