coronavirus

L'Agència del Medicament autoritza que es provin les primeres vacunes a l'Estat

Nou centres hospitalaris reclutaran voluntaris per participar en l'assaig en fase 3 de la vacuna de Janssen

per NacióDigital , 18 de novembre de 2020 a les 08:57 |
Mostres en un laboratori d'una vacuna contra la Covid | Europa Press
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat el primer assaig clínic en fase 3 a l'Estat de la vacuna contra la Covid de la companyia Janssen. Es tracta d'un assaig multinacional, amb disseny doble-cec, que estudiarà la seguretat i eficàcia d'un règim de dues dosis de la vacuna.

Per a fer-ho es reclutaran fins a 30.000 voluntaris de nou països (Bèlgica, Colòmbia, França, Alemanya, Filipines, Sudàfrica, l'estat espanyol, Regne Unit i Estats Units). A l'Estat, es durà a terme en nou centres hospitalaris (entre els quals l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona) que iniciaran, tan aviat com sigui possible, el reclutament dels voluntaris que compleixin amb els requisits d'inclusió especificats al protocol.En l'estudi es vacunarà inicialment a participants sense malalties que s'associen a un major risc de progressió a la Covid-19 greu. Després de l'avaluació per part d'un comitè independent de vigilància de les dades de seguretat d'aquests participants, es passaria a incloure participants amb malalties concomitants que sí que s'associen a un major risc de progressió greu. Un 20% dels pacients seran menors de 40 anys i un 30% majors de 60. Durant tot l'assaig es portarà a terme una monitorització estreta de tots els voluntaris i una identificació de tots els casos de Covid que es puguin produir.


L'estudi permetrà portar a terme anàlisis preliminars amb dades intermèdies. Tot i això, caldrà esperar a que l'assaig clínic hagi finalitzat per a poder fer una anàlisi de totes les dades i extreure'n conclusions finals.

Aquesta vacuna, denominada Ad26.COV2.S, està basada en una tecnologia "sòlidament documentada" amb un adenovirus recombinant no replicatiu, per a generar una resposta immunològica contra una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S.


El Ministeri de Sanitat ha explicat que manté contacte amb les diferents companyies que han proposat la inclusió de centres espanyols en els seus assaigs clínics "per tal de contribuir a l'esforç global en la cerca de la vacuna contra la Covid-19".

Ha afegit que l'inici dels assaigs clínics és "una fita més en el camí que haurà de finalitzar amb l'eventual autorització i posada a disposició de la ciutadania de vacunes eficaces i segures".

Els estudis en fase 3 investiguen l'eficàcia de les vacunes. Només es posen en marxa quan hi ha dades suficients de les fases 1 i 2, que demostren que les vacunes són segures i generen una resposta adequada per part del sistema immunitari. Perquè els estudis en fase 3 puguin generar conclusions vàlides cal la inclusió de milers de persones.

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació