Salut estudia fer tests d'antígens a les farmàcies

Vergés i Mendioroz insisteixen en la necessitat d'evitar aglomeracions i garantir la seguretat

La mesura necessitaria autorització estatal
La mesura necessitaria autorització estatal | Josep M Montaner
16 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:43h
El Departament de Salut està estudiant la possibilitat de fer tests d'antígens a les farmàcies, segons ha assegurat en roda de premsa la consellera, Alba Vergés, aquest dilluns en roda de premsa. El coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz ha explicat que la conselleria treballa en l'elaboració d'un "document marc" que tingui en compte potencialitats i riscos d'aquesta possibilitat.

Mendioroz ha insistit en la necessitat de garantir que els tests es fan en condicions adequades i sobretot que el fet de subministrar-ne a les farmàcies no comporti aglomeracions. "Hem de garantir privacitat i seguretat", ha dit Mendioroz. Si finalment Salut decideix fer tests a les farmàcies, necessitarà l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments per poder aplicar el pla.

Un pla de desescalada per "trams"

El 23 de novembre el Govern començarà a aixecar restriccions en vigor per evitar la propagació de la Covid-19 però per ara l'únic segur és que les terrasses de bars i restaurants podran reobrir i es podran fer algunes activitats a l'aire lliure. Aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, ha evitat donar més detalls i ha assegurat que el pla de desescalada es presentarà aquesta setmana. Vergés sí que ha assegurat que el pla es revisarà cada 15 dies per decidir quins sectors se'n poden beneficiar i ha demanat "prudència" a la ciutadania.

La fase de reobertura es prepara en un moment en què la velocitat de propagació és de 0,78 però, en canvi, els nous casos diaris i la pressió assistencial continuen en nivells alts. Per això Vergés ha demanat "no córrer", mentre que Mendioroz, ha instat a no repetir el "descontrol" de l'estiu.

"El sistema sanitari pot veure's perjudicat si no fem bé reobertura", ha avisat Vergés. La consellera ha assegurat que el Govern compartirà el full de ruta de la desescalada amb tots els sectors per incorporar "matisos" i valorar quan es poden aixecar progressivament les restriccions. Vergés ha avançat que el pla funcionarà per "trams" -ha detallat que en podrien ser tres o quatre- i cadascun d'ells tindrà una durada de 15 dies. "Ho sabrà tothom i amb el temps suficient".