Ho té clar Fina Clotet, responsable de la secció de neteja d'
Ampans, una entitat del Bages que col·labora amb el
Servei d'Ocupació de Catalunya en la formació de beneficiaris de la RGC i que també els insereix laboralment. “Poden sortir d'una situació molt complicada gràcies a la seva voluntat i les ganes de formar-se juntament amb les oportunitats que podem oferir entitats o empreses com la nostra”, destaca.
Situacions econòmiques i familiars molt complicades
Pot accedir a la renda garantida qualsevol persona que, durant els 2 mesos anteriors a la sol·licitud, tingui ingressos inferiors al 100% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya –664 euros al mes en 12 pagues-. Els beneficiaris poden ser persones sense feina i sense recursos, pensionistes, perceptors de prestacions i altres subsidis, famílies monoparentals, etc.
La diversitat de persones que reben la renda garantida és notable. Ara bé, si se n'hagués de fer un retrat robot seria una dona –el 61% dels titulars- i que viuen en llars amb dues o més persones (57%). És el cas de l'Adeida, amb una família monomarental amb dues criatures, i el de l'Alba, que quan va demanar la prestació s'acabava de separar i tenia a càrrec una filla i el seu pare. En Khalil, per la seva banda, té tres filles i havia quedat a l'atur durant la passada crisi econòmica.
Homes o dones, amb fills a càrrecs o no, totes les persones que han d'acabar demanant la renda garantida estan en situacions econòmiques i familiars molt complicades, quasi desesperades. N'és un bon exemple l'Aleida Serrano, de la Pobla de Claramunt (l'Anoia), que sobrevivia netejant cases i amb l'ajuda d'aliments de l'Ajuntament. “Estava fatal. No tenia res. No cobrava res”, recorda amb el posat molt greu. Des de Serveis Socials la van derivar al SOC: “Vaig omplir un munt de papers. Em van ajudar molt perquè el procés va ser llarg, però al final es va solucionar”, explica a
NacióDigital.
La situació té cert paral·lelisme amb la de l'Alba Peraire, una veïna d'Olost (Osona) que fa uns quatre anys va veure com patia una autèntica tempesta perfecta. S'acabava de separar, la seva parella no li abonava la pensió d'aliments i, després de temps sense treballar, havia esgotat l'atur. En aquest cas, la renda garantida va servir per parar el cop durant uns dos anys, com a pas previ a començar a formar-se i iniciar el procés per tornar al mercat laboral.
En Khalil Selmouni, per la seva banda, va arribar a Manresa l'any 2002 procedent d'una petita ciutat a uns 50 quilòmetres de Tànger, al Marroc. Era una bona època per trobar feina i va treballar tant a la construcció com en el sector de la neteja. Tanmateix, la crisi va complicar la situació i es va quedar a l'atur. Quan va demanar la prestació, no cobrava res i tenia tres criatures.
Formació i acompanyament
La renda garantida es concep com quelcom més que una prestació. Una ajuda econòmica per assegurar els mínims per viure amb dignitat però també un itinerari que permeti a mig termini tornar al mercat laboral. Ho ha pogut comprovar Fina Clotet, de la Fundació Ampans, que a l'empresa de neteja tenen uns 25 treballadors provinents majoritàriament de programes com el de la renda garantida. “Sobretot oferim confiança, seguretat i acompanyament, tant o més important que el coneixement tèoric o pràctic”, explica.
La Fina ara és la
jefa d'en Khalil però també en va supervisar la formació. En aquest sentit, la Fundació Ampans –l'entitat de referència al Bages per a persones amb discapacitat i malaltia mental però que en els darrers anys també s'ha obert a col·lectius en risc d'exclusió social-, té l'avantatge de tenir unes instal·lacions molt àmplies que faciliten el procés.
“Vaig estar un any formant-me i entre altres vaig fer tres cursos de neteja”, explica en Khalil Selmouni. S’ha format en abrillantat i recuperació de paviments, en superfícies verticals, entre altres, cosa que li permet treballar en entorns industrials, residencials i d'equipaments públics.