El govern espanyol respon a ERC que el seu «sí» als pressupostos pot ser compatible amb el de Cs

Gabriel Rufián avisa JxCat que negociar els comptes per combatre desigualtats a Catalunya no suposa ser "menys independentista"

La ministra María Jesús Montero i la vicepresidenta Carmen Calvo, al Congrés
La ministra María Jesús Montero i la vicepresidenta Carmen Calvo, al Congrés | Flickr PSOE
12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:02h
"S'han de superar els vetos creuats". És el missatge que ha tornat a llançar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, tant a Podem com a ERC. L'endemà que Bildu hagi anunciat el seuals comptes, una operació ordida de la mà de Pablo Iglesias per foragitar al partit taronja de l'aritmètica negociadora, la dirigent socialista ha deixat clar que no donarà el seu braç a tòrcer. "Davant d'un moment extraordinari, cal una resposta inèdita", ha insistit tot exhibint que manté inamovible la seva voluntat d'acordar els comptes tant amb la majoria de la investidura com amb el partit d'Inés Arrimadas.

La resposta de la ministra ha estat precedida dels discursos del portaveu de Podem, Pablo Echenique, i del d'ERC, Gabriel Rufián, que han tornat a insistit que Ciutadans és "incompatible amb l'esquerra". El primer, ha deixat anar amb ironia si Arrimadas serà capaç d'aprovar uns comptes "socialcomunistes" i ha acusat la líder de Cs de tenir "el mateix discurs de Vox". El segon, ha avisat que uns comptes per "salvar" la gent no es pot conjugar amb la ideologia d'un dels partits de la "foto de la plaça Colón". 

Per molta resistència que el PSOE demostri a escollir entre dreta i esquerra, Ciutadans també l'ha pressionat en aquest sentit. "Som l'antítesi a les concessions als independentistes. Arriba l'hora de la veritat, vostès hauran d'escollir entre la moderació econòmica de Cs i la radicalitat econòmica i les cacicades d'ERC i de Bildu", ha assegurat Arrimadas, que ha tornat a insistit en la retirada de l'esmena que elimina de la llei de llengües el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana. 

Tant ERC com Ciutadans no s'han retirat de la cursa negociadora malgrat haver-se tornat a declarar com a incompatibles. A més de respondre al govern espanyol que considerar-se incompatible amb Ciutadans "no és un veto si no que és "autodefensa", Rufián també s'ha concentrat en contrastar l'estratègia del seu grup amb la de JxCat, que ha presentat una de les esmenes a la totalitat als comptes que es votaran aquest dijous i que, previsiblement, no prosperaran.

El dirigent republicà ha recordat una bateria de dades sobre la desigualtat i la pobresa que afecten la ciutadania de Catalunya i ha acusat Junts de ser "terriblement irresponsable" per negociar els comptes: "ERC no és menys independentista per defensar i combatre tot això". El republicà ha insistit, davant d'aquells que associen els republicans al vot "gratis" que "això és el Congrés i no el Majestic o la Diputació de Barcelona", en referència a l'acord que va fer Convergència amb el PP de José María Aznar i al pacte de JxCat amb el PSC per governar la Diputació de Barcelona. 

Rufián ha assegurat que els pressupostos contemplen una "inversió social inèdita" per a Catalunya, però ha advertit que això no vol dir que ERC voti a favor dels pressupostos. Especialment perquè en la darrera dècada el govern espanyol ha incomplert allò pressupostat amb un baix nivell d'execució en matèria d'infraestructures. "Queden tres setmanes. Les negociacions se suen, no es tuitegen", ha dit. Montero, per la seva banda, ha replicat que "no hi ha cap partida" que motivi un vot en contra dels republicans als comptes.