Nous ajuts als autònoms (sense xifres) i un mecanisme més àgil: la rectificació parcial del Govern

L'executiu es compromet a garantir un suport "regular" per al màxim de treballadors mentre duri la pandèmia

El consell executiu, reunit aquest dimarts
El consell executiu, reunit aquest dimarts | Govern / Jordi Bedmar
10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:31h
El Govern s'ha vist abocat a rectificar parcialment després del fiasco de la partida de 20 milions per ajudar als autònoms que s'ha esgotat en menys de 24 hores. En una reunió d'urgència aquest mateix dimarts derivada de l'"allau de peticions" que han quedat desateses, l'executiu s'ha compromès a dissenyar i posar en marxa nous ajuts al col·lectiu -de més de 542.000 persones a Catalunya- a través d'un nou mecanisme legal "més àgil". L'objectiu, asseguren en un comunicat, és arribar al màxim d'afectats i que l'ajut sigui "regular" mentre duri la pandèmia. Amb tot, no especifiquen de quant seran els ajuts ni el volum de la partida destinada. 

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, la consellera portaveu Meritxell Budó i els consellers Chakir El Homrani i Jordi Puigneró, s'han vist abocats a estudiar contra rellotge una resposta a la indignació dels milers d'autònoms que han vist com quedaven fora del suport de 2.000 euros aprovat inicialment. Només les 10.000 primeres sol·licituds han tingut èxit i el sistema informàtic ha quedat col·lapsat per la gran quantitat de peticions.

"Demano disculpes en nom del Govern a tots els autònoms que no han pogut tramitar els ajuts". Amb aquesta afirmació de Budó aquets migdia, l'executiu català ha entonat el mea culpa pel col·lapse del sistema i la falta de previsió. "El problema real és que no tenim prou diners per fer front al que la gent necessita", ha assegurat la portaveu del Govern. 

Budó ha explicat que inicialment el sistema de sol·licitud estava previst per a 3.000 usuaris el minut i que s'han trobat amb 4.000 al minut malgrat que de cara a aquest dimarts es va intentar millorar el sistema informàtic. "Demanem disculpes si el procés ha generat més expectatives del que la realitat ha pogut ser", ha insistit. En tot cas, s'ha compromès a continuar treballant per superar les limitacions i intentar ampliar els ajuts quan sigui possible. 

De fet, ha avançat que per la tarda es celebraria una reunió per avaluar de quina manera es podia solventar l'"allau de peticions" que no han pogut ser ateses i que ha reconegut que no s'havien "previst bé". Amb tot, Budó ha assenyalat l'"esforç" del Govern en comparació amb el del govern espanyol. Ha recordat els 420 milions d'euros que es van mobilitzar la setmana passada en concepte d'ajuts i ha insistit que des de l'Estat no s'ha concedit "cap suport" als autònoms i que, a més, se'ls ha incrementat la quota. A més, ha subratllat que no es paguen els ERTO des del passat 12 d'agost, és a dir, des de fa tres mesos. 

Aquesta setmana es decidirà si es flexibilitzen mesures

La portaveu del Govern també ha explicat que entre el dimecres i el divendres d'aquesta setmana el Procicat i les autoritats sanitàries estudiaran si és possible flexibilitzar algunes de les restriccions vigents. Pel que fa al tancament de la restauració, Budó ha assegurat que les mesures de clausura no estaran vigents "ni un dia més del necessari" però ha recordat la importància d'acordar com fer la reobertura de forma progressiva per evitar un escenari de rebrots com el que es va produir a l'estiu. 

El consell executiu ha aprovat aquest dimarts dos decrets llei més. El primer, de 20 milions, per donar suport a les empreses i professionals de l'àmbit educatiu de les extraescolars i el lleure que es traduirà en 1.500 euros d'ajut per entitats de lleure educatiu, espais i agrupaments escoltes, 3.500 euros per a les empreses d'extraescolars i 5.000 euros per a instal·lacions juvenils. El segon decret, són 3,6 milions d'euros destinats a les entitats del tercer sector que treballen amb col·lectius vulnerables.