Najat Driouech serà la número quatre d'ERC a les llistes del 14-F

Els republicans fitxen l'exdiputat del PSC Carles Castillo per ocupar el quart lloc de les llistes de Tarragona

Najat Driouech, al Parlament de Catalunya
Najat Driouech, al Parlament de Catalunya | Adrià Costa
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:30h
L'activista social i diputada al Parlament d'origen marroquí Najat Driouech (Asilah, Marroc, 1981) serà la número quatre de la llista d'ERC a les pròximes eleccions del 14 de febrer. Així ho ha ratificat ja la direcció del partit, segons ha pogut saber NacióDigital, després d'un procés de deliberació en el qual també estava sobre la taula el nom de la regidora de Barcelona Elisenda Alamany, que finalment continuarà només a l'ajuntament.

Treballadora social, filòloga i professora, Driouech va entrar al Parlament després de les eleccions del 2017, on ocupava el desè lloc de la llista per Barcelona, i va ser la primera diputada catalana amb hiyab a l'hemicicle. Ha estat mediadora intercultural i actualment és tècnica d'ocupació i formació a l'Ajuntament del Masnou, on hi viu des dels 9 anys. Anirà doncs, en el quart lloc de la llista que encapçala Pere Aragonès amb Laura Vilagrà en segona posició i el president de la cambra, Roger Torrent, en el tercer. 

L'escalada de posicions de Driouech a la candidatura respon a la voluntat del partit d'Oriol Junqueras d'exhibir que és capaç d'eixamplar les fronteres del projecte independentista incorporant en els primers llocs de la llista una independent que, a més, visualitza la diversitat de la societat catalana i la lluita contra l'extrema dreta.

L'activista va conèixer Junqueras l'any 2015 i, des d'aleshores, es va aproximar a l'òrbita d'ERC fins acabar formant part de la candidatura de les eleccions del 21-D. Durant la legislatura ha protagonitzat rèpliques a l'extrema dreta, amb qui ERC buscarà confrontar en una campanya en la qual les enquestes auguren que Vox pot entrar en el Parlament.

A més, encara cueja la reunió del vicepresident del Parlament, Josep Costa, amb partits d'ultradreta i xenòfobs per la qual els republicans van demanar la dimissió del dirigent de JxCat. "Sóc dona, musulmana i independentista. Soc tot allò que vostè desprecia. El seu feixisme i el seu racisme seran només seus", va respondre el passat 21 d'octubre a Santiago Abascal a través de les xarxes socials. També va criticar que Ciutadans utilitzés al Parlament l'expressió "o tots moros o tots cristians" durant un debat a la cambra el passat mes de març.