Els Mossos reforçaran els dispositius antiavalots en manifestacions

Membres de l'extrema dreta i radicals del futbol, entre els detinguts pels aldarulls de divendres a Barcelona

Agents identifiquen un jove a Barcelona
Agents identifiquen un jove a Barcelona | Ricard Novella
02 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:26h
Els Mossos d'Esquadra reforçaran a partir d'aquesta setmana els dispositius d'antiavalots en les manifestacions que es convoquin a Catalunya. Així ho ha anunciat el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, en roda de premsa aquest dilluns.

El cos pren aquesta decisió després de la manifestació de divendres passat a Barcelona, que va acabar amb aldarulls al centre, i també després de la manifestació convocada dissabte pel moviment per l'habitatge, que va acabar amb destrosses a l'edifici municipal de la plaça Sant Miquel de la capital.

Segons el comissari en cap, entre els detinguts de divendres hi ha membres de col·lectius d'extrema dreta i de grups radicals d'aficionats d'equips de futbol. Sallent també ha assegurat que el cos va detectar presència de persones amb perfils similars a la manifestació de dissabte convocada pel moviment per l'habitatge i que va poder "neutralitzar" les seves accions. Sallent també ha assegurat que el cos revisarà els protocols de comunicació interna després del l'escàndol provocat pel desnonament de dijous a Ciutat Meridiana.

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha informat de 4.072 identificacions durant el cap de setmana a persones que s'han saltat les restriccions en vigor. El cos també ha fet 2.112 intervencions a la via pública. Els Mossos han interposat 1.864 denúncies, més de la meitat per saltar-se el toc de queda o sortir del municipi el cap de setmana sense motiu justificat.

Descartat, per ara, el confinament domiciliari

Catalunya no demanarà per ara a l'Estat autorització per ordenar un confinament domiciliari de la població. Així ho ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa aquest dilluns. "Ara comencen a fer efecte les mesures del 16 d'octubre. Sense descartar res, ara no estaríem en la posició d’Astúries", ha dit.

Astúries és la primera comunitat de l'Estat que demana permís al govern espanyol per aplicar aquesta restricció i per ara Catalunya no seguirà el mateix camí. "Pas a pas, les mesures necessiten el seu temps", ha defensat Vergés, que ha reivindicat les restriccions ordenades per la Generalitat des del 16 d'octubre, quan el Govern va decretar el tancament de bars i restaurants.

La consellera ha parlat de "desacceleració" de contagis però assegura que Catalunya encara està "lluny de l'objectiu". Vergés ha posat l'accent en la pressió assistencial als hospitals, on el 83% dels llits d'UCI de Catalunya estan ocupats i, d'aquests, un 57% ho estan per pacients de Covid-19.

"Necessitem incorporar més personal", ha dit Vergés, que ha avançat que la Generalitat contractarà sanitaris als centres de salut. Dues de les vies per aconseguir-ho seran la reincorporació de professionals jubilats i d'estudiants d'últims cursos de carreres relacionades amb l'àmbit sanitari. 

Hi haurà ampliació.