Colau supera el primer pas per congelar els impostos

El ple aprova de manera inicial el projecte d'ordenances fiscals del govern municipal amb l'abstenció d'ERC i JxCat

Ple municipal de Barcelona
Ple municipal de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:23h
El govern municipal de Barcelona ha pogut superar el primer pas per aprovar les ordenances fiscals del 2021. El ple ha donat llum verda de manera inicial a la congelació de taxes i impostos proposada per Barcelona en Comú i el PSC, amb l'abstenció d'ERC, Junts per Catalunya i Barcelona pel Canvi.

En les abstencions ha pesat el fet que, en cas de no haver-se aprovat la proposta, l'Ajuntament hauria aplicat les mateixes ordenances que enguany. Tot i l'aprovació, ERC ha assegurat que presentarà al·legacions per forçar modificacions.

Les ordenances preveuen una congelació generalitzada dels tributs, amb excepcions destacades. Per exemple, es manté la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses, que s'ha aplicat sempre que els bars han pogut obrir des de l'inici de la pandèmia.

El ple de l'Ajuntament de Barcelona també ha aprovat la retirada de la Medalla d'Or de la Ciutat al rei emèrit Joan Carles I. Barcelona en Comú -que s'havia abstingut en la primera proposició-, ERC i Junts per Catalunya han votat a favor de la retirada, mentre que el PSC, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi s'hi han oposat.

La decisió, doncs, ha provocat divisió dins el govern municipal, ja que el PSC defensava que una retirada d'aquest reconeixement només s'hauria de produir a causa d'una eventual sentència judicial condemnatòria contra Joan Carles I. "Amb la retirada no es qüestiona la presumpció d'innocència sinó que es reproven comportaments", ha defensat el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (Barcelona en Comú).

Rabassa s'ha referit a la monarquia espanyola com a "hereva" del franquisme, cosa que no ha agradat al PSC. la tinent d'alcaldia socialista Laia Bonet ha limitat les conseqüències dels actes del rei emèrit al terreny "personal". "És com si els fets protagonitzats per Jordi Pujol repercutissin en la Generalitat o la presidència del Govern", ha dit.

ERC ha votat a favor de la retirada i la regidora Elisenda Alamany ha recordat que la monarquia és la institució pitjor valorada per la ciutadania. Des de Junts per Catalunya, Jordi Martí ha retret a PSOE i Podem la seva "complicitat" amb la fugida del rei emèrit.

Ciutadans ha votat en contra de la retirada i el seu portaveu, Paco Sierra ha defensat el paper del monarca en l'intent de cop d'Estat del 23-F. El regidor del PP Josep Bou ha defensat la pesumpció d'innocència del rei emèrit i ha reivindicat el seu paper durant la Transició. Bou ha acabat la seva intervenció amb un sonor "Viva el Rey!", abans de donar pas a Eva Parera, de Barcelona pel Canvi. La companya de files de Manuel Valls, ha qualificat de "vergonyós" vincular la monarquia amb el franquisme i ha acusat d"electoralisme demagògic" els partits que han votat a favor de la retirada.

Conjura per la "unitat" davant la Covid-19

L'Ajuntament de Barcelona ha exhibit aquest divendres "unitat" en la lluita contra la covid amb un posicionament conjunt a l'inici del ple. L'alcaldessa Ada Colau ha agraït que en moments difícils com l'actual es repeteixi el "consens" que ja va haver-hi al consistori per part de tots els grups polítics quan va començar la pandèmia. Colau s'ha compromès a convocar regularment reunions amb l'oposició per fer seguiment de l'emergència i ha defensat la "lleial" col·laboració entre les administracions públiques.

"No és moment de fer polèmiques", ha conclòs. En una línia similar s'ha expressat en nom del PSC Jaume Collboni, que ha afirmat que l'obligació de l'Ajuntament és que Barcelona estigui "dempeus" quan pugui tornar a "caminar". Per això ha dit, fins que passi la pandèmia cal fer complir les instruccions que marquin les autoritats sanitàries i protegir la cultura, l'esport, el comerç, el taxi o la restauració. "Ho hem de fer amb unitat i amb pacte", ha dit referint-se a les noves ordenances i pressupostos que s'hauran de votar.

Des d'ERC, Ernest Maragall ha assenyalat que "potser" cal deixar de parlar d'ajudes i parlar de "drets" i veure com s'han de protegir. A més, també en relació a impostos, el republicà ha afegit que s'haurà de començar a parlar de "fiscalitat solidària" entre els que tenen recursos i els que no. "És hora de demostrar què vol dir Barcelona", ha apuntat.

"Tots som conscients de la situació complexa", ha afirmat Elsa Artadi, de JxCat, que ha lamentat que "plou sobre mullat" amb un impacte econòmic en sectors que encara no s'han recuperat de la primera onada. En moments d'incertesa, ha dit Artadi, cal enviar la certesa que tots els grups i administracions treballaran "conjuntament i amb responsabilitat".

Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha manifestat que són temps difícils i ha reivindicat sortir de la crisi "junts" i materialitzar la voluntat de diàleg "des del consens i la unió". Josep Bou, del PP, s'ha centrat en demanar que les mesures que es prenguin en relació a la salut i la pandèmia vinguin acompanyades "d'ajuts per aguantar i reconstruir".

Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi, ha confiat en estar més preparats que al març i ha defensat, en tot cas, la necessitat d'unitat en unes circumstàncies "tan especials".

Els grups també han tingut un record per a les víctimes de la covid i han expressat el seu reconeixement als professionals sanitaris i tots els serveis essencials, especialment els municipals, a més de les persones i els sectors impactats per la crisi.

 
Arxivat a