El BBVA cedeix a la pressió i retorna les claus de casa a la família desnonada a Ciutat Meridiana

L'Ajuntament assegura que va informar el banc al març de la situació de vulnerabilitat dels afectats i l'entitat ho nega

La família ha tornat al pis del banc
La família ha tornat al pis del banc | Sindicat d'Habitatge de Nou Barris
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:12h
La família amb tres menors desnonada aquest dijous al vespre a Ciutat Meridiana, a Barcelona, ha tornat a casa. El BBVA, propietari del pis, els ha tornat a entregar les claus del pis i els ha ofert un lloguer social. Tot plegat després de la pressió política i social i l'expectació mediàtica que ha generat el cas. 

L'Ajuntament assegura que va informar el banc al març de la situació de vulnerabilitat de la família i, per tant, de l'obligatorietat d'oferir un lloguer social abans de desnonar, com marca la llei. Les fonts del BBVA consultades, en canvi, asseguren que no tenien constància que la família havia ocupat el pis. Ara expliquen que se'ls permetrà tornar i quedar-s'hi fins que no trobin algun altre lloc on viure. Un compromís que lluny de ser un gest és una obligació, tal com estableix el darrer decret antidesnonaments de la Generalitat aprovat el desembre. La mesura obliga els grans propietaris d'habitatge a oferir un lloguer social abans de desnonar.

Aquest dijous al vespre les xarxes s'omplien de fotografies del desnonament. Les imatges captades per la fotògrafa Lorena Sopena mostraven agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra fent fora de casa seva una família amb tres fills menors d'edat, el més petit dels quals de només tres mesos i encara lactant.

La família havia ocupat al pis i ara l'Ajuntament de Barcelona ha posat a la seva disposició una pensió temporal a través del Centre d'Urgències i Emergències Socials. El matrimoni i els seus fills havien ocupat l'immoble i ahir es van quedar al carrer just abans que comencés.

La cronologia del desnonament comença ahir a la tarda, quan la dona torna a casa després de treballar i es troba el pany canviat. La comitiva judicial havia acudit al pis i, després de no trobar-hi ningú, va pocedir a fer el canvi. "No havia arribat notificació dels jutjats i l'advocat d'ofici no els havia avisat", explica el portaveu de l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, en declaracions a NacióDigital

En aquell moment l'associació estava reunida amb assemblea i els seus integrants la van interrompre quan es van assabentar del cas. La família va aconseguir tornar a entrar a l'immoble i va ser aleshores quan van aparèixer els Mossos d'Esquadra, primer amb dues patrulles i després amb les unitats antiavalots de la Brigada Mòbil. 
 
Arxivat a