CaixaBank valora com a «molt positiu» l'increment del 16,7% del PIB del tercer trimestre

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, confia que "la crisi econòmica no comporti una crisi financera" i considera que el sistema bancari és més robust que en el 2008

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar. | ACN
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:14h
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha valorat molt positivament el creixement del 16,7% del PIB en el tercer trimestre d'any i s'ha mostrat convençut que l'any tancarà amb una caiguda inferior al 12,5%, que és el que es preveia. Ho ha dit aquest divendres en la compareixença per presentar els resultats de l'entitat. Gortázar ha assegurat que el tercer trimestre d'any ha estat millor del que s'esperava, i que això pot fer que encara que el quart trimestre pugui anar una mica pitjor del previst, la situació en el tercer trimestre és una bona base. 

Gortázar ha destacat aquest divendres la recuperació del ritme comercial i la fortalesa financera de l'entitat. En els primers nou mesos de l'any. CaixaBank ha obtingut 726 milions de beneficis, un 42,6% menys respecte de l'any passat, fruit del fort impacte de la pandèmia, que ha fet que el banc fes una provisió extraordinària de 1.161 milions. 

Pel que fa al ritme comercial, Gortázar ha subratllat el creixement del volum de negoci, que ha crescut un 6,1% gràcies a l'augment dels nivells de vinculació. El volum de crèdits i recursos dels primers nou mesos de l'any puja fins als 646.299 milions d'euros, xifra rècord des de la creació de CaixaBank. Quant a la robustesa financera, ha baixat la ràtio de morositat un 3,5% i s'ha reforçat la liquidesa. L'entitat tanca els nous primers mesos amb una liquiditat d'110.729 milions, que suposa un creixement de 21.302 milions. "Aquesta és una assignatura que hem superat amb un excel·lent", ha afirmat Gortázar pel que fa a la liquiditat.  


Gonzalo Gortázar no ha volgut concretar els efectes de la fusió amb Bankia en els plans d'ajustament que s'hauran de fer per evitar que els diversoss erveis de les dues entitats se solapin. Ha assegurat que encara és aviat per saber-ho, ja que el procés encara s'està fent i que seran els representants dels trebalaldors els primers a saber-ho i s'obrirà un diàleg amb ells.

El conseller delegat ha volgut destacar el paper de l'entitat per apaivagar els efectes més durs de la crisi sobre els seus clients i la societat en general. En aquest sentit, ha explicat que fins al 30 de setembre, l'entitat ha aprovat 383.768 sol·licituds de moratòria dels seus clients a Espanya, amb un important descens durant el tercer trimestre. Com a entitat associada a la CECA, a més d'adherir-se a la moratòria hipotecària i de préstecs al consum plantejada pel govern, ha donat suport a la moratòria sectorial, ampliant la durada de les moratòries legals en el pagament d'aquests crèdits, i estenent-les més enllà dels col·lectius vulnerables inclosos en el reial decret llei.  

Des de l'inici de l'estat d'alarma, CaixaBank ha concedit 51.530 milions d'euros al sector empresarial, al marge de les línies ICO, destinats a facilitar el finançament de les grans empreses, pimes, autònoms i emprenedors, per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia en el teixit productiu. A més, des de l'inici de la comercialització de les línies ICO Covid-19, CaixaBank ha gestionat més de 188.000 sol·licituds de préstecs per un import total de 15.071 milions d'euros, la demanda dels quals s'ha moderat durant el trimestre. El 76% de l'import desemborsat correspon a autònoms i pimes. 

Gortázar ha confiat en què "la crisi econòmica no es converteixi en una crisi financera". Ha reconegut que les entitats financeres pateixen problemes de rendibilitat, però "estem bé en liquiditat, el conjunt de les entitats estan bé en solvència, molt millor a la que hi havia durant la crisi anterior, els nostres clients també es tan millor, el nivell de deute de les famílies girava entorn del 85% del PIB i ara està entorn el 60, i el de les empreses estava en el 140 i ara està en el 100".   

Un 42,6% menys

CaixaBank ha obtingut un benefici de 726 milions d'euros en els primers nou mesos d'aquest any, el que suposa un 42,6% menys en relació al mateix període de l'any passat, quan el benefici va ser de 1.266 milions. Un resultat que es deu a la provisió extraordinària de 1.161 milions que l'entitat ha fet per fer front als efectes de la pandèmia, i en segon lloc, al registre de 109 milions associats a les prejubilacions del primer trimestre. L'entitat bancària presentarà els resultats en roda d epremsa aquest matí.

El grup bancari presidit per Jordi Gual i dirigit per Gonzalo Gortázar ha aprovat 383.768 peticions de moratòries dels seus clients a Espanya, afectant una cartera d'11.000 milions, i des de l'inici de la pandèmia ha concedit 51.530 milions en préstecs no garantits per l'Estat i 11.944 en crèdits ICO.

El volum de negoci (crèdits i recursos) dels primers nou mesos de l'any puja fins als 646.299 milions d'euros, una xifra rècord des de la creació de CaixaBank. L'entitat ha augmentat un 5,2% els recursos de clients, assolint 404.422 milions d'euros, i un 6,4% el crèdit, que ha estat de 241.877 milions d'euros. L'increment en aquest darrere punt es deu, principalment, a l'augment del 17,6% al crèdit de les empreses.

Una dada rellevant és que, malgrat la pandèmia, la ràtio de morositat és del 3,5%, deu punts menys que l'any passat, i la de cobertura ha augmentat en els mateixos punts percentuals fins al 65%. Això sí, els saldos dubtosos del grup CaixaBank han crescut en 284 milions d'euros en el que portem d'any, malgrat que en l'últim trimestre s'han reduït en 141 milions.

CaixaBank compta amb una cartera d'adjudicats nets disponibles per vendre a tot l'Estat espanyol per un valor de 973 milions d'euros, amb una ràtio de cobertura del 40%. En el que portem d'any, ha venut immobles per 254 milions.

Liquiditat reforçada 

L'entitat tanca els nous primers mesos de l'any amb una liquiditat d'110.729 milions d'euros, amb un creixement de 21.302 milions en el que portem de 2020 per la generació i aportació de col·laterals a la pòlissa del Banc Central Europeu.

Els ingressos pel negoci central de l'entitat es mantenen estables, malgrat la pandèmia i les dificultats econòmiques associades. En concret, CaixaBank registra uns ingressos 'core' de 6.158 milions d'euros en el que portem d'any, un 0,7% menys en comparació amb el 2019.
La pandèmia també incideix en el marge d'interessos, que és de 3.647 milions d'euros, un 2% menys perquè els tipus que s'apliquen són més baixos, especialment per l'augment dels crèdits ICO. També afecten aquest marge d'interessos la reducció dels ingressos del crèdit al consum i el descens de la corba de tipus, tot i que CaixaBank informa que ho ha compensat "parcialment" per l'increment de volum.

Els ingressos per comissions han estat de 1.905 milions d'euros, un 2,7% en comparació amb el mateix període de l'any passat, sobretot per la rebaixa de l'activitat econòmica. Malgrat la caiguda interanual, en comparació amb el segon trimestre d'aquest 2020, els ingressos per comissions de CaixaBank han crescut un 4,9% durant el tercer trimestre.

Els ingressos de l'activitat d'assegurances de vida risc han estat de 441 milions d'euros, un creixement del 8,5% respecte al mateix període de l'any passat, i d'un 6% en comparació amb el trimestre passat.

El marge brut cau un 5,3% fins als 6.260 milions d'euros marcat per la reducció de resultat de les operacions financeres (-36,3%, 182 milions) i el resultat de les participades (-36,4%). En concret, s'han ingressat 50 milions per dividends de Telefónica i 50 de BFAm, en comparació amb els 104 i 46 milions, respectivament, del 2019.

Els actius sota gestió són 100.828 milions d'euros, menys que l'any passat per l'evolució negativa dels mercats. El patrimoni gestionat en fons d'inversió, carteres i sicav és de 67.166 milions d'euros, un 2,1% més en l'any i un 2,4% en comparació trimestral, mentre que els plans de pensions assoleixen els 33.663 milions, un 0,2% menys respecte al mateix període del 2019 i un 2,1% més que en el segon trimestre.
Rebaixa de costos

CaixaBank també ha reduït un 3,1% les seves despeses d'administració i amortització, en concret, en 3.485 milions d'euros. Les despeses de personal baixen un 4,6% per la reducció acordada amb la plantilla l'any passat i les prejubilacions de principis d'any, mentre que les despeses generals també es redueixen en un 1,7% en el que portem d'any. Les amortitzacions augment un 1,6%, segons CaixaBank, per "l'esforç inversor en projectes de transformació de l'entitat".

D'altra banda, CaixaBank ha tancat el mes de setembre amb 7,07 milions de clients digitals, la xifra més alta de la història de l'entitat, i que suposa un augment del 8,6% respecte a l'any anterior.