La Guàrdia Civil posa el nom d'una batalla de la División Azul a l'última operació contra l'independentisme

Volhov va ser una de les intervencions militars clau dels voluntaris espanyols enviats per Franco a ajudar Hitler

Membres de la División Azul, en un combat a Rússia
Membres de la División Azul, en un combat a Rússia | Wikicommons
28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:30h
Homenatge de la Guàrdia Civil a la División Azul, els voluntaris espanyols que van lluitar amb Hitler contra els soviètics al front rus. L'institut armat ha batejat amb el nom operació Volhov la redada d'aquest dimecres contra un grup d'empresaris relacionats amb l'independentisme. La Guàrdia Civil considera que tenien vincles amb l'organització Tsunami Democràtic, que va liderar les protestes de la sentència de l'1-O la tardor passada, així com amb el finançament del procés i amb Carles Puigdemont.

I perquè operació Volhov? En la història moderna espanyola es fa referència a aquest riu rus durant la Segona Guerra Mundial per evocar una de les batalles més destacades de la División Azul, la unitat de voluntaris de l'exèrcit espanyol va ser el cos militar de suport de Franco a l'Alemanya nazi de Hitler. Preguntada per NacióDigital, la Guàrdia Civil ha evitat explicar per quin motiu duu aquest nom l'operatiu del cos d'aquest matí de dimecres.

Entre els anys 1941 i 1943, prop de 50.000 soldats espanyols van participar en diverses batalles del Front Oriental, totes en el marc del setge a Leningrad. La División Azul va destacar en diverses batalles, molt reivindicades avui dia pels seguidors franquistes i els ultres d'extrema dreta: Krasni Bor, la batalla de Possad i la batalla de Volhov. Per què poden haver triat aquest nom des de la Guàrdia Civil? La división rep les ordres de realitzar diverses intervencions durant la jornada del 16 de setembre de 1941 per obtenir informació i destruir posicions enemigues a l'altre costat del riu. Tot sota l'efecte sorpresa.

La Guàrdia Civil ja ha protagonitzat altres nomenclatures polèmiques en operacions contra l'independentisme polític i civil. L'Operació Anubis de l'Institut Armat es va dur a terme el 2017 "per a frenar el referèndum de l'1 d'octubre", portada a terme durant la jornada del 20 de setembre. Anubis és el déu egipci que protegeix les tombes dels difunts i està estrictament associat amb la mort.