Llengua

Els estudis de Dret ofereixen menys de la meitat d'hores lectives en català

Un estudi de Plataforma per la Llengua assegura que el castellà és majoritari a les aules i això es trasllada al sistema judicial

per NacióDigital , 23 d'octubre de 2020 a les 11:48 |
Estudiants durant la selectivitat d'aquest any per accedir a la universitat | ACN
eL'ús del català en l'ensenyament de Dret és minoritari, tant en els graus com en el Màster d'Advocacia. Així ho conclou un nou estudi sobre la llengua d’ús a les facultats de Dret de la Plataforma per la Llengua. En el conjunt de les universitats catalanes les hores lectives en català al Grau de Dret se situen en el 41,2%. La xifra baixa fins al 31,2% al Màster d’Advocacia.

Les dades són lleugerament superiors a les de l'any passat i augmenten 1 punt en el grau i 2 punts en els màsters. Només la UOC permet als alumnes matricular-se a totes les assignatures en català, segons l'anàlisi de l'entitat. La UB representa el 40% de les hores lectives de Dret a Catalunya, i el català només és majoritari en el 13% de les seves assignatures.L’estudi de la Plataforma per la Llengua també ha detectat que a partir del tercer curs del Grau de Dret, la presència del català comença a decaure substancialment respecte dels dos primers cursos, una tendència que continua al 4t curs i s’accentua al màster. Segons l’informe, la situació és millor al grau que al màster, millor en les universitats públiques que en les privades i també en les universitats de fora de Barcelona que en les de la ciutat.


Sovintegen els missatges d'estudiants de totes les carreres a les xarxes posant el crit al cel i reclamant els seus drets lingüístics. NacióDigital va publicar un reportatge sobre el poc ús del català a les universitats, parlant amb alumnes de la majoria de facultats públiques del país. Precisament, Dret és dels ensenyaments que acumula més queixes. 
 

La majoria d'universitats no ofereixen ni la meitat de les hores de docència del Grau de Dret en català Foto: Plataforma per la Llengua


Segons l'entitat, la manca d’ensenyament del dret en català repercuteix després en la situació de la llengua a la justícia, en què l’ús del català és molt baix. Per Plataforma per la Llengua, l'any 2019, només el 8,5% de les sentències van ser redactades en català, mentre que la documentació redactada en notaries i registres mostra un panorama "negatiu", en què no arriba ni al 10% dels redactats, i només el 13,6% de la documentació registral presentada és en llengua catalana. Això evidencia, segons l'entitat, "l’emergència lingüística en què es troba el català en el món del dret".

La Plataforma reclama garantir l’opció de cursar en català els estudis en el seu conjunt i que s’ofereixin grups en català per a tots els horaris, en cas que hi hagi itineraris de matí i de tarda. Alhora, considera que cal assegurar que els estudiants que acabin els seus estudis en Dret a les universitats catalanes tinguin un coneixement ple del llenguatge jurídic en català per poder-se desenvolupar professionalment en aquesta llengua i proposa la creació d’una assignatura sobre català jurídic per avançar en aquest aspecte.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació