Illa convoca d'urgència el govern d'Ayuso per pactar un nou pla per Madrid

El cop judicial al tancament de Madrid qüestiona la via triada pel ministeri de Sanitat per frenar l'avanç de la pandèmia a la comunitat

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu al Congrés. | Congrés
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:19h
La decisió de la justícia que aixeca el tancament de Madrid ha coincidit amb una compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Congrés. Des de la tribuna ha anunciat que aquest dijous a la tarda reunirà d'urgència el grup Covid-19 entre el govern madrileny i el ministeri per acordar un nou pla contra l'avanç del virus.

Illa ha advertit que el ministeri adoptarà "les decisions jurídiques que protegeixin millor la salut", després que el TSJ madrileny hagi tombat el confinament perimetral de la ciutat de Madrid i uns altres sis municipis per frenar el coronavirus, en vigor des del passat divendres.

"El pla A, B i C és protegir la salut pública sempre basant-se en les recomanacions dels experts", ha assegurat el ministre, que ha defensat que l'executiu espanyol pensa "sempre en els malalts, les famílies, les persones i els sanitaris" i l'importa "molt poc" qualsevol qüestió que no sigui "la salut".

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que aquest divendres té previst aprovar una nova ordre amb restriccions "assenyades, justes i ponderades" acordades amb el govern espanyol; mentre que el president Pedro Sánchez no descarta aplicar l'estat d'alarma.

Per la seva banda, l'alcalde de Madrid, José Luis-Martínez Almeida, ha aconsellat evitar els desplaçaments i ha recordat que continuen vigents l'obligació de tancar els bars i restaurants a les onze del vespre i la prohibició de reunions de més de sis persones.

Algunes opcions sobre la taula per revertir la decisió judicial són un recurs davant la mateixa sala del TSJ madrileny que ha tombat les mesures de Sanitat i, posteriorment, un recurs davant el Tribunal Suprem. L'alternativa que assenyalen els jutges de Madrid és l'aplicació de l'estat d'alarma, que consideren l'única fórmula vàlida per restringir la mobilitat dels ciutadans, en un cop a la via triada pel ministeri de Sanitat per frenar l'avanç de la pandèmia a la comunitat.

El Tribunal Superior de Madrid contradiu el criteri dels seus homòlegs d'altres comunitats, que fins ara han ratificat els confinaments perimetrals decretats per governs autonòmics, com ara el que va decretar al juliol el Govern per a la comarca del Segrià.

Els habitants de la ciutat de Madrid tenien prohibit abandonar el municipi, la mateixa situació en què es trobaven els residents de nou ciutats més amb incidència elevada de la Covid-19. Després d'un llarg estira-i-arronsa entre el govern de Pedro Sánchez i l'executiu d'Ayuso, que es resistia a aplicar les mesures restrictives a la capital espanyola, el Ministeri de Sanitat va aprovar una ordre que ara decau.

Aixecament de restriccions el dia abans d'un pont

A les portes d'un cap de setmana llarg, els habitants de Madrid capital i la resta de ciutats,  podran desplaçar-se a qualsevol altre indret de la geografia de l'Estat, llevat que l'executiu espanyol aprovi noves mesures restrictives. La incidència de la pandèmia a la Comunitat, amb 710 casos per cada 100.000 habitants, va convèncer les autoritats sanitàries per tancar els municipis més afectats i així evitar la propagació de casos cap a altres àrees.