Front comú per exigir a l'Estat que acabi amb el dèficit en infraestructures

La patronal i els agents socials uneixen forces amb el Govern i l'Ajuntament de Barcelona per reclamar a Sánchez el desbloqueig del corredor mediterrani i les rodalies, en un acte a Foment

Un tren de rodalies arribant a Girona.
Un tren de rodalies arribant a Girona. | Adrià Costa
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:05h
Empresaris i sindicats han escenificat avui una unitat estratègica al costat del Govern i de l'Ajuntament de Barcelona en la reivindicació de les infraestructures pendents. Ho han fet a la seu de Foment del Treball i davant del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en un acte conduït pel president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, que en l'inici de l'acte ha recordat els 28.000 milions d'euros que sumen els dèficits en infraestructures acumulats per les administracions públiques en els darrers anys. 

Sánchez Llibre ha reclamat que l'acte d'avui posi fi al "maltractament" al país en infraestructures. Ha demanat a les administracions que en els propers pressupostos que s'hauran d'aprovar afrontin la "motxila pendent" de més de 2.000 milions anuals durant deu anys. Ha demanat que s'acabin le sobres estratègiques pednents, del corredor a l'accés al Prat i les interconnexions que falten en les autovies. El líder de Foment ha reclamat altre cop el traspàs de rodalies de l'Estat a la Generalitat.  

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha demanat al ministre Ábalos que "ens estem jugant el futur del país i el dèficit en infraestructures ens està ofegant". Faus ha dit que el tema de les infraestructures és "una de les causes de la desafecció política": "Invertir en infraestructures sempre tindrà rèdit" i s'ha queixat del fet que l'Estat "no és conscient que Barcelona és la segona capital d'Espanya".

Faus ha dit que s'han acumulat 56.000 milions d'euros invertits en l'AVE els darrers anys enfront els 3.700 milions invertits en rodalies, la meitat dels quals han anat a Madrid i només un 16% a Catalunya. També ha reclamat que es posi l'accent en la necesitat d'aposta en renovables i en infraestructures tecnològiques, i que les administracions catalanes ajudin i no posin entrebancs per culminar els projectes pendents.

Joan Canadell, en nom de la Cambra, ha assegurat que el corredor, la xarxa de rodalies, els traçats d'autovies i l'àrea aeroportuària encapçalen un llarg llistat de punts negres. "Acumulem un dèficit d'infraestructures no e spoden suportar més", ha dit, afirmant que Catalunya és el territori més castigat en aquest terreny. Ha demanat un nou model de governança, que inclogui la participació de les institucions catalanes en la seva gestió, i el traspàs de la gestió de rodalies.

Ha acusat a l'Estat de no executar més de 8.000 milions pressupostats en infraestructures i que si s'hagués invertit el 100% del que estava previst, l'economia catalana hauria generat 111.000 llocs de treball. "Ens fan falta aquestes infraestructures, ministre", ha proclamat Canadell, per afegir tot seguit: "Per això la majoria d'empresaris s'ha fet independentista".

Canadell: "La majoria d'empresaris són independentistes"

Canadell ha apostat per un nou model econòmic, amb un nou model també de mobilitat.  
Joaquim Llansó, vicepresident de Foment, ha reclamat a totes les administracions públiques que els fons europeus que arribaran siguin objecte d'una gestió que inclogui els agents socials. Ha recordat al conseller Josep Rull, "que ens hagués agradat que estigués aquí avui".   
 

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, aquest dijous a Foment. Foto: ACN


En la jornada "Construint ponts amb les infraestructures" han participat també Josep González, de Pimec, així com els secretaris generals d'UGT, Camil Ros, i de CCOO, Javier Pacheco. Per les administracions catalanes, intervindran el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i Jaume Collboni, tinent d'alcalde de Barcelona. El ministre Ábalos tancarà la jornada. 

Els líders sindicals s'han referit a la necessitat de bastir d'un model de país "inclusiu i de progrés", en paraules de Pacheco. Camil Ros ha afirmat que el tema de les infraestructures va més enllà d'un tema de vies o autovies, sinó que implica definir quin model industrial es vol per a aquest país, i que s'ha de construir a través de la concertació social.

El conseller Calvet ha assegurat que ja fa masa temps que Catalunya "conviu" amb el dèficit en infraestructures, destacant els "incompliments històrics" de l'Estat, malgrat la força emprenedora del teixit productiu català. En els propers deu anys, ha dit, es definirà el futur global, amb reptes com el canvi climàtic i la revolució digital. S'ha referit a la imminència d'un seguit de transicions ttransformadores: les transicions digital, ecològica, industrial i climàtica.

Ábalos: hi haurà "cogestió" dels fons europeus 

El ministre de Transports, Mobilitat Urbana i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dijous que la gestió dels fons europeus inclourà elements de "cogestió", tot dient que les comunitats autònomes hi participaran. "No hi haurà recuperació econòmica si les autonomies no s'hi impliquen", ha dit. "Aquest govern creu en Espanya", ha dit, per afegir: "Catalunya mereix el millor i ho tindrà". "No renunciem a res -ha exclamat-, renunciem només a la desesperança". "Soc de València", ha dit Ábalos, "compartim molt i aquest no és un acte més". 

S'ha referit a la "confrontació estèril" i ha fet una aposta per al diàleg i la "capacitat d'acordar", elogiant els empresaris catalans. Ho ha dit en el transcurs d'un acte sobre infraestructures a la seu de la patronal Foment del Treball en presència d'una gran representació dels agents socials, el conseller Damià Calvet i el tinent d'alcalde Jaume Collboni.   

Ha esmentat els acords anunciats aquests dies sobre els accessos viari i ferroviari al port, sobre l'edifici històric de Correus i sobre habitatge, per a l'increment de 3.700 habitatges públics a Barcelona. "El diàleg genera resultats", ha afirmat el ministre. 

Amb anterioritat a l'acte, Ábalos s'ha reunit amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El govern espanyol s'ha compromès a destinar 72 milions d'euros per a la construcció d'habitatge públic de lloguer a la ciutat. Així ho ha anunciat l'alcaldessa en una compareixença a l'Ajuntament, acompanyada del ministre.