El jutge demana al Suprem que investigui Iglesias per tres delictes

L'Audiència Nacional vol que s'investigui el líder de Podem per revelació de secrets, danys informàtics i notícia falsa en el marc del "cas Dina"

Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu.
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
07 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:04h
El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha elevat una exposició raonada al Tribunal Suprem per demanar que s'investigui el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, pels delictes de revelació de secrets, danys informàtics i denúncia falsa en el marc del "cas Dina", que té l'origen en el robatori del telèfon mòbil d'una exassessora del líder de Podem, Dina Bouselhan. La peça forma part de la macrocausa coneguda com a "cas Villarejo".

L'exposició raonada del jutge inclou també la directora dels serveis jurídics de Podem, María Gloria Elizo, els exlletrats de la formació Marta Flor i Raúl Carballedo, així com la pròpia exassessora d'Iglesias Dina Bousselhan i Ricardo Dasaferreira, aquests dos últims per fals testimoni. García-Castellón creu que Iglesias va utilitzar el procediment de manera fraudulenta per intentar aconseguir rèdits electorals. El jutge, que investiga el robatori del mòbil de Bousselham i l'ús dels arxius que contenia, envia la causa a l'alt tribunal en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció.

L'instructor assenyala en la resolució que Iglesias va rebre el 20 de gener de 2016 una targeta de memòria procedent del telèfon de Bousselham, amb arxius de caràcter "molt íntim". El líder de Podem es va guardar aquesta targeta sense dir-ho a la propietària, una acció que, diu el jutge, es podria explicar pel fet que Bousselham guardava missatges en què apareixia Iglesias. El vicepresident del govern espanyol va tornar al targeta abans de l'agost de 2017, quan ja estava inoperativa i "inservible per al seu funcionament".

García-Castellón també destaca que quan OkDiario publica imatges el juliol 2016 de la targeta de memòria de l'exassessora d'Iglesias, el líder de Podem sabia d'on procedien perquè les havia vist a la targeta de memòria que tenia ell. Tot i així, "amb l'única finalitat de desprestigiar OkDiario", Iglesias, en coordinació amb Gloria Erizo i els lletrats Carballedo i Núñez, "amplien la denúncia formulada per Bousselham intentant dissimular falsament una connexió entre les imatges publicades en el digital i la desparició del telèfon l'1 de novembre de 2015". Segons el jutge, Iglesias i els serveis jurídics de Podem van fer veure que la publicació de les imatges a OkDiario era "el resultat d'un encàrrec fet a Villarejo per perjudicar Iglesias".

Incredulitat a Podem

Fonts de Podem han expressat aquest dimecres la seva incredulitat davant la decisió del jutge del "cas Dina", Manuel García Castellón, de demanar al Tribunal Suprem poder investigar el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, per revelació de secrets. "Fa uns dies l'Audiència Nacional reclama a García Castellón que li retorni la condició de perjudicat, i el jutge respon demanar al Suprem que se l'investigui", han apuntat.