Puigdemont i Torra volen que l'1-O tingui «efectes reals» si l'independentisme supera el 50% de vots

Junts reivindica un govern "nítidament independentista" i proposa consensuar amb la resta de forces polítiques les conseqüències del resultat de les eleccions catalanes

Quim Torra i Elsa Artadi, a l'acte de Junts per commemorar l'1-O
Quim Torra i Elsa Artadi, a l'acte de Junts per commemorar l'1-O | Junts
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:29h
Junts ha reivindicat el referèndum de l'1-O amb un acte a Cornellà de Terri, la localitat on va votar Carles Puigdemont després que l'actuació de la policia nacional li impedís fer-ho a Sant Julià de Ramis. Al costat de l'urna en què va emetre el vot el president exiliat, la formació s'ha compromès amb el camí de la "confrontació intel·ligent" i s'ha conjurat a "treballar per superar la barrera del 50%" de vots independentistes per "fer que el mandat de l'1-O tingui efectes polítics reals" després de les properes eleccions.

La votació del 2017 representa per a Puigdemont una "finestra d'esperança" i un exemple de la "confrontació intel·ligent" que defensa el seu partit. Aquell dia, segons el dirigent, el desplegament policial a Sant Julià de Ramis, l'independentisme va poder "doblegar un estat poderós". El líder de Junts ha proclamat que la "fita de poder ratificar el mandat de l'1-O" s'assolirà a les properes eleccions.

Puigdemont ha defensat que de les eleccions surti un govern "nítidament independentista"  i que "si el poble de Catalunya ratifica per més del 50% dels vots el mandat de l'1-O, hi hagi conseqüències polítiques" de la votació. "El millor homenatge que podrem fer és portar la plasmació d'aquella victòria", ha afegit.

El líder de Junts ha recordat que el 38% del cens de Catalunya va votar l'1-O. "Aquest resultat ens vincula", ha assegurat, amb l'argument que  en uns altres països apliquen els resultats dels plebiscits amb un percentatge similar de participació. "Algú ens ha de dir que amb el 38% del cens no n'hi ha prou per proclamar la independència? Si no n'hi ha prou a Catalunya, tampoc hauria de ser suficient en altres processos similars", ha defensat.

En el manifest de l'acte, el partit de Puigdemont ha fet una crida als altres partits polítics per consensuar quines conseqüències polítiques tindria que l'independentisme superés el llindar de la meitat dels vots als comicis derivats de la inhabilitació de Quim Torra. La primera de les conseqüències, per a Junts, ha de ser "garantir la constitució d’un govern exclusivament independentista". La crida arriba l'endemà que Torra reivindiqués convertir les eleccions en un "plebiscit".

Torra albira un momentum

El president inhabilitat confia en l'arribada d'"momentum" similar al de l'1-O assolint una victòria de l'independentisme amb més del 50% dels vots per fer que "el mandat" de la votació "continuï vigent". "L'autèntic adversari no és un altre independentista, és l'Estat. "En aquestes eleccions, aquest 50% que ha de tenir l'independentisme, ha de ser l'oportunitat que el poble de Catalunya ens demana. I preparem-nos per l'endemà d'aquestes eleccions", ha dit.

Entre llàgrimes, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reivindicat Junts per Catalunya com un "espai aglutinador" que té per objectiu la independència. "Ni abandonem res ni ens resignem a res com va dir ahir el president Torra", ha proclamat l'edil, que ha definit el partit de Puigdemont un espai inspirat en l'"esperit" de la votació de l'1-O. "Som els que persistim, inspirats en l'1 d'octubre", ha assegurat. Madrenas s'ha referit al camí de la "confrontació" contra l'Estat que defensa Junts. "Ha de ser una confrontació col·lectiva, intel·ligent, ferma i sempre democràtica i pacífica", ha explicat.

En un vídeo gravat des de la presó, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez ha demanat "emplenar les urnes" a les eleccions catalanes, previstes previsiblement per al 7 de febrer, per "concretar i fer possible el mandat de l'1 d'octubre". 

Puigdemont no renuncia a la unilateralitat

A la tarda, Puigdemont ha incidit en la seva proposta per "acabar la ruta iniciada fa tres anys". En un vídeo difós a les xarxes, el líder de Junts ha advocat perquè l'independentisme faci "més que mantenir la posició", per a la qual cosa ha receptat buscar reconeixement internacional, defensar les institucions "des de dins i des de fora" i practicar el "consum estratègic".



"Ara Catalunya té l'oportunitat de ratificar la decisió presa a les urnes fa tres anys. I si és així té el dret de fer efectiva la seva decisió per totes les vies democràtiques a l'abast; comptant amb l'acord de l'Estat, com seria preferent, o sense comptar-hi", ha proclamat.