La mascareta es manté a les aules de primària

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, afirma que la situació no és millor que fa 14 dies

Una alumna de Primària es neteja les mans amb gel hidroalcohòlic abans d'entrar a l'escola, a l'escola Sant Llàtzer de Tortosa
Una alumna de Primària es neteja les mans amb gel hidroalcohòlic abans d'entrar a l'escola, a l'escola Sant Llàtzer de Tortosa | ACN
30 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:54h
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que el context epidemiològic de Catalunya "no aconsella la retirada de la mascareta a primària". Ramentol ha recordat que l'obligatorietat de dur mascareta entre els sis i els dotze anys era inicialment per a quinze dies i revisable a partir de llavors. Ara s'ha avaluat l'evolució de les dades epidemiològiques i s'ha conclòs que la situació no ha variat gaire. "No podem dir que estem millor que fa 14 dies", ha declarat. Ha afegit que això no vol dir que sigui "per culpa" de les escoles però sí  que ha apuntat que la situació no fa aconsellable retirar l'obligatorietat de dur mascareta entre els sis i els dotze anys.

En la mateixa roda de premsa, en què Ramentol ha comparegut al costat de la secretaria general d'Educació, Núria Cuenca, els responsables dels dos departaments han demanat que els grups estables de les aules es mantinguin quan els alumnes se'n vagin de colònies o facin sortides escolars. Segons Cuenca, la nova directriu actualitza els protocols del juliol a través d'una guia destinada al centre que detalla com garantir el distanciament, l'ús de la mascareta, la higiene de mans i la ventilació dels espais.

Una lògica que també es vol aplicar en el cas de les activitats extraescolars. Les pautes pateixen de les indicacions que el departament ja va donar als casals d'estiu.

En el cas de les colònies i sortides escolars, es pot donar el cas que coincideixin grups estables de diferents centres. En aquest cas, segons Cuenca, la directriu és que aquests no podran interactuar, amb l'objectiu de garantir la separació i una traçabilitat més fàcil de contactes en cas de contagis.

Ramentol ha assegurat que les escoles no són focus de transmissió comunitària. Per ara hi ha 1.201 grups confinats, la qual cosa representa que un 15% dels centres estan afectats.

Ramentol també ha valorat que el context epidemiològic de Catalunya "no aconsella la retirada de la mascareta a primària". Ramentol ha recordat que l'obligatorietat de dur mascareta entre els sis i els dotze anys era inicialment per a quinze dies i revisable a partir de llavors. En aquest sentit, ha explicat que aquesta setmana s'ha avaluat l'evolució de les dades epidemiològiques i s'ha conclòs que la situació no ha variat gaire. "No podem dir que estem millor que fa 14 dies", ha declarat. Ha afegit que això no vol dir que sigui "per culpa" de les escoles però sí ha apuntat que la situació no fa aconsellable retirar l'obligatorietat de dur mascareta entre els sis i els dotze anys.

Hi ha 2.273 alumnes que han donat positiu, d'un total d'1,5 milions, mentre que la quantitat de treballadors contagiats són 275 d'un total de 120.000. Pel que fa a alumnes confinats, són 26.030 els que estan en aquesta situació, un 2% del total.

Salut preveu seguir amb l'estratègia de cribratges massius a les escoles per detectar positius entre alumnat i treballadors. Per ara ja se n'han fet a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Canet de Mar i es preveu que en els pròxims dies se'n facin també a Sant Adrià de Besòs. Ramentol ha avançat que la Generalitat treballa amb entitats del tercer sector i ONG per tancar un pla de suport als cribratges.

Fins ara, segons dades del Departament de Salut, un 90% de famílies han donat permís perquè els seus fills se sotmetin a proves PCR en els cribratges a les escoles. Fins ara s'han fet 35.000 proves a les escoles i en el cas de les famílies que s'hi neguen, aquestes hauran de portar els infants al CAP. Allà se'ls hi farà una PCR més invasiva que la que es fa als centres educatius.