HARD ROCK

Cop judicial contra el Hard Rock: el TSJC anul·la bona part del pla urbanístic

El tribunal conclou que els espais lliures i els equipaments públics estan en una zona amb "risc químic"

Un cartell de Hard Rock | Hard Rock
per Sara González / Bernat Surroca, 29 de setembre de 2020 a les 21:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cop judicial contra el projecte del Hard Rock, que pot quedar tocat de mort. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat parcialment nul el pla director urbanístic del complex que té previst ubicar-se a Vila-seca i Salou perquè incompleix la normativa de riscos químics. La decisió dels tribunals aboca Hard Rock a replantejar el projecte o bé a fer-se enrere i suposa un maldecap per a la Generalitat. 

La declaració de nul·litat afecta, en concret, el sector 1, els usos principals del qual està previst que sigui l'hoteler, el d'àrea de joc, el comercial i el d'oci. Amb tot, la sentència conclou que els terrenys destinats a espais lliures tenen "risc d'accidents greus" per la proximitat amb el polígon petroquímic de Tarragona.  


La sentència argumenta que s'ha pogut constatar que els espais lliures previstos en el sector mencionat no gaudien de la funcionalitat adequada. Determina, de fet, la inadequada ubicació de bona part del sòl previst per a terreny recreatiu perquè està en una zona de risc d'accidents greus per la proximitat d'indústria química. En aquest sentit, la regulació és "clara" i en les noves planificacions urbanístiques és "imprescindible" mantenir allunyats aquest tipus d'espais de "zones exposades al risc d'accidents greus".  

En el cas en qüestió, s'analitza la situació d'un sector de més de 1.000.000 de metres quadrats associats a "una presència de persones importants" que poden coincidir "en un indret en situació de risc". El tribunal apunta que "el gruix dels espais lliures i dels equipaments públics del Sector 1" del pla urbanístic s'haurien situat en una "zona de risc d'accidents greus provinents del a indústria química" i això, per tant, contravé la normativa tot i les mesures de seguretat plantejades pels impulsors del projecte. Unes mesures, diu la sentència, que "porten implícit el reconeixement de la gravetat del risc existent".


De fet, la sentència apunta que per preservar el complex dels riscos petroquímics el Hard Rock -abans BCN World- hauria de "degradar" les zones que estan destinades a equipaments i construccions i evitar que aquestes tinguin una concurrència massiva, com passa en el cas dels casinos i dels hotels.

El cop judicial es deriva d'un recurs contenciós presentat pel Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya contra Hard Rock i contra el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. La conselleria que pilota Damià Calvet ha destacat que la sentència "manté vigent" el pla director urbanístic, atès que "només estima parcialment" el recurs en "qüestionar la funcionalitat" dels espais lliures i dels equipaments públics del Sector 1, i desestima la resta de pretensions de la demanda. Ara, els serveis jurídics de la Generalitat estan valorant el contingut de la decisió judicial i el Govern ha anunciat que presentaran un recurs de cassació.


La darrera polèmica que ha envoltat el projecte del Hard Rock, que ha patit modificacions des de que es va concebre l'any 2012, ha estat arran del 80% dels 120 milions d'euros que el Govern ha avançat a l'empresa per adquirir els terrenys del complex, acció que ha motivat dures crítiques de l'oposició.
 

Sentència del Barcelona World by edicio naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació