Per què la Moncloa no publica el cessament de Torra al BOE?

L'advocacia de l'Estat no considera necessari el tràmit mentre el Govern està a l'espera per aprovar el decret de substitució

Quim Torra, amb Dolors Bassa i Carme Forcadell, aquest dimarts
Quim Torra, amb Dolors Bassa i Carme Forcadell, aquest dimarts | ACN
29 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:59h
Han passat ja 24 hores que s'ha fet efectiva la inhabilitació de Quim Torra, però la seva inhabilitació no ha estat publicada encara al Butlletí Oficial de l'Estat i, de forma simultània, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El que podria semblar un simple tràmit, té conseqüències directes sobre el Govern en funcions, que està a expenses de la publicació per activar els mecanismes de substitució de les atribucions del president cessat. Tot apunta que la Moncloa, però, no té previst que es publiqui, amb la qual cosa els serveis jurídics del Govern estudien com procedir. 

L'informe elaborat pels serveis jurídics de la Generalitat estableix que és un cop publicada al BOE i al DOGC la inhabilitació quan el consell executiu es reunirà "amb la màxima seguretat jurídica" per convocar una reunió extraordinària i aprovar el decret de substitució segons el qual Pere Aragonès passarà a ser vicepresident en funcions de president. A hores d'ara, tot està aturat. Fins a tal punt, que el Govern ha enviat un escrit a la Moncloa perquè aclareixi quan farà la publicació.

També està a expenses d'aquesta publicació el Parlament, ja que és a partir de la publicació del cessament al DOGC -que es preveia simultani al del BOE- que consideren que s'activa el termini de deu dies hàbils perquè Roger Torrent explori si hi ha algun candidat viable a la investidura. A més, el ple de comiat de Torra previst per aquest dimecres a la tarda també esperava aquest tràmit administratiu, tot i que al final s'ha convocat sense esperar el BOE. 

Un cas inèdit fins ara

Mentrestant, però, la Moncloa ha assegurat aquest migdia que l'Advocacia de l'Estat estudiaria si és "imprescindible i necessari" publicar el cessament al BOE i aquesta ha determinat, segons confirma l'ACN, que no considera que s'hagi de fer perquè la sentència sigui efectiva. Fins ara, tots els cessaments de presidents de la Generalitat han estat publicats i signats tant pel govern espanyol com pel rei per agrair els serveis prestats, però cap fins ara s'havia produït per una sentència judicial a un president en actiu. En el cas d'Artur Mas, però, la cortesia d'agraïment no es va incloure. 

Per ara, ha estat JxCat qui ha alçat la veu per acusar el govern de Pedro Sánchez de no complir amb la llei complint amb aquest tràmit. "Presumeixen de l'imperi de la llei però no compleixen el que és preceptiu i el que necessiten les institucions per tenir seguretat jurídica", ha assegurat la portaveu al Congrés, Laura Borràs, que ha insistit que cal donar "dimensió pública" a la decisió judicial perquè no es limiti a ser una "notícia a nivell privat".