Comencen els cribratges a les escoles de Barcelona amb l'objectiu de fer 20.000 PCR

Salut i Educació defensen la necessitat de detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de la Covid-19

L'Escola Barrufet de Barcelona
L'Escola Barrufet de Barcelona | Europa Press
NacióDigital
29 de setembre del 2020
Actualitzat a les 16:33h
El Departament de Salut i el Departament d'Educació han donat aquest dimarts el tret de sortida als cribratges massius a les escoles de Barcelona, amb l'objectiu de fer 20.000 proves PCR a alumnat i professorat fins a mitjans d'octubre. La Generalitat defensa la necessitat d'identificar positius asimptomàtics i tallar així les cadenes de transmissió de la Covid-19.

Així ho han defensat el president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep González-Cambray, el subdirector de vigilància i resposta a emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Jacobo Mendioroz, i la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell. Tots tres han donat detalls del pla de cribratges en una atenció als mitjans a l'escola Barrufet de Sants.

Aquest centre ha estat el primer on s'han fet proves PCR i només avui se'n preveuen fer 400 a alumnes i 60 a treballadors. En el cas dels infants, el 90% de les famílies ha donat el seu consentiment perquè s'hi sotmetin.

En els cribratges a les escoles, les proves PCR es faran amb el mètode del frotis nasal, una metodologia menys invasiva que l'habitual. El cotó que recull la mostra s'introdueix menys al nas i permet detectar igualment casos asimptomàtics. 

A més de l'escola Barrufet, també han començat els cribratges a l'escola Joaquim Ruyra i l'Institut Eduard Fontserè del barri de la Florida, a l'Hospitalet de Llobregat. En aquesta zona la Generalitat preveu fer proves en 12 centres educatius i un total de 5.000 PCR.

Els cribratges han de servir també per provar diverses tècniques i metodologies. Així, en els alumnes que donin positiu, almenys en aquests primers cribratges, se'ls faran també tests serològics, és a dir, per detectar si han desenvolupat anticossos contra el virus, que indicarien que la infecció és passada. Això podria evitar confinaments del grup classe.

"Si realment trobem un elevat percentatge d'infants amb una infecció passada i això ens permet estalviar molts aïllaments, es podria acabar consolidant, però si és poc freqüent, no continuarem fent una tècnica que és una mica més invasiva", ha sospesat Mendioroz amb relació als tests serològics, que requereixen una petita extracció de sang.

Una altra de les tècniques que es vol validar és el 'pooling', que consisteix a analitzar de forma simultània per PCR un conjunt de mostres de diferents persones. Si el resultat de l'anàlisi conjunt és negatiu, es poden descartar de cop totes les mostres. Si surt positiu, després s'han d'analitzar una per una, per destriar les que són positives de la resta. Aquesta tècnica és efectiva quan la incidència del virus és baixa.

Els cribratges massius a Barcelona arriben en un moment en què fins a 738 dels 5.137 centres educatius del país ja acumulen 1.144 aules confinades a causa de l'aparició d'algun positiu. Aquí es pot consultar la seva distribució

Arxivat a