El govern espanyol començarà a tramitar els indults dels presos la setmana que ve

Hi ha tres peticions registrades i la resolució podria emetre's en un termini d'entre quatre i sis mesos

Els presos polítics, en una imatge al Parlament
Els presos polítics, en una imatge al Parlament | Junts per Catalunya
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 11:09h
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha anunciat que el govern espanyol començarà a tramitar els indults dels líders independentistes empresonats la setmana que ve. Així ho ha anunciat el dirigent durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. L'executiu de Pedro Sánchez té a sobre de la taula la petició d'indult que l'advocat Francesc Jufresa va presentar el 23 de desembre de l'any passat per als 12 condemnats del Tribunal Suprem.

Campo ha afirmat que es tramitarà la petició "perquè és el que toca", ja que és un tràmit obligatori. De fet, hi ha un termini d'un any des de la presentació perquè el govern resolgui. Segons fonts del Ministeri de Justícia, un cop tramitats el govern espanyol haurà d’escoltar les parts, el tribunal sentenciador i la Fiscalia. La resolució podria trigar en sortir entre quatre i sis mesos.
 
La via dels indults transitarà en paral·lel a la reforma del delicte de sedició que també està estudiant la Moncloa i que vol accelerar per aprovar-la al Congrés per la via única abans de finals d'any. La de Jufresa no és l'única petició d'indult presentada fins ara. També la UGT va demanar el de Dolors Bassa i els expresidents del Parlament en van registrar una per a Carme Forcadell. 


L'indult es tracta d'un perdó, una mesura de gràcia que pot concedir el govern espanyol i que en cap cas pot ser de caràcter general. Així, per exemple, no es podria indultar els nou presos polítics, sinó que s'hauria d'analitzar cada cas de manera individual. A més, l'indult s'ha de demanar: ho pot fer el condemnat -ni els presos ni els seus partits contemplen aquesta opció- però també els seus familiars o qualsevol persona en nou seu, així com el Tribunal Suprem o la Fiscalia.

Si es presenta la sol·licitud, la Fiscalia i el tribunal sentenciador -en aquest cas el Suprem- fan informes al respecte que no són vinculants però sí que poden tenir efecte en la decisió que acaba prenent el govern espanyol. La tramitació correspon fer-la al Ministeri de Justícia i s'aprova en consell de ministres mitjançant un Reial Decret que es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Un indult podria ser total o parcial. El parcial pot consistir en la commutació per la pena per altres de menors mentre que el total suposa l'extinció de la responsabilitat penal del condemnat. El govern espanyol està obligat per llei a remetre semestralment al Congrés dels Diputats un informe sobre la concessió o denegació d'indults. Fonts jurídiques consultades expliquen que, en cas que el govern espanyol el concedís, el pres no podria negar-se a acceptar-lo.

Defensa de la reforma del delicte de sedició

El ministre de Justícia també ha defensat al Congrés la reforma del delicte de sedició. Ho ha fet en resposta a la pregunta del diputat del PP Luis Santamaría, que ha afirmat que es tracta, en realitat, d'una "amnistia" als presos, fet que és "una traïció al diàleg" amb els populars "que estan proposant" des del govern espanyol.

En la seva resposta, Campo ha recordat que el dret penal "és una cosa viva" que ha de trobar el "to just" i "és normal que davant una realitat canviant" es reformi. "Hem de parlar també de l’ordre públic", ha dit, i ha recordat que Sánchez ja va dir al debat d'investidura que cal reformar els delictes de rebel·lió i sedició. "En això estem i esperem comptar amb vostès".

"Hem de reformar el Codi Penal perquè hi ha un nou ordre a protegir i cal analitzar perquè el nostre dret se separa dels codis penals francès, italià o alemany. Miri les figures i la doctrina i veurà perquè ho hem de fer. I quan portem aquesta llei al Congrés portarà tots els informes pertinents i s’obrirà un ampli debat. Donin suport al debat, al diàleg i a una millor Espanya, perquè en aquest projecte de país és on els volem veure", ha sentenciat.