El comitè d'experts reclama invertir 5.000 milions d’euros a la sanitat catalana en cinc anys

El Govern haurà d'estudiar el full de ruta dibuixat pels especialistes, que també demanen una modernització dels centres de salut

Reunió del comitè d'experts
Reunió del comitè d'experts | Govern
21 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:11h
Incrementar en 5.000 milions d'euros el finançament a la sanitat catalana en els pròxims cinc anys. Aquesta és la demanda principal del comitè d'experts nomenats pel Govern i que tenen l'encàrrec d'esbossar els canvis en el sistema de salut pública. La xifra és superior als 1.500 euros de retallades registrades del 2010 al 2014 i obeeix a la voluntat dels experts d'equiparar el sistema de salut català al d'altres països europeus.

El comitè demana prioritzar que l’increment de pressupost vagi destinat a aquelles àrees del sistema sanitari públic que es considerin estratègiques. També planteja que l'esforç econòmic vagi destinat a la despesa en recursos humans, així com en inversions sanitàries en infraestructures i equipaments per solventar l’obsolescència tecnològica que pateix el sistema.  

30 Mesures per Enfortir el ... by naciodigital


L'informe també demana revisar i prioritzar la cartera de serveis amb criteris d’efectivitat i cost, aaluar els resultats dels centres sanitaris i promoure la fixació transparent d’un preu just per als nous fàrmacs. També integrar els mètodes i fonts tradicionals de vigilància epidemiològica amb la intel·ligència artificial i altres aproximacions innovadores de la ciència de les dades.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut que l'impacte de la Covid-19 ha marcat la redacció de l'informe, que recull necessitats expressades històricament i accentuades ara a causa de l'epidèmia. 

En aquest sentit, l'informe demana abordar la salut públic posant especial èmfasi en els col·lectius més vulnerables. A més, insta el Govern a generar una aliança estratègica amb organitzacions públiques, món local, empreses i sector no lucratiu amb un comitè mixt i interdisciplinari per prendre decisions consensuades i a definir i desplegar un model de salut comunitària que contribueixi a reduir els efectes de les desigualtats.

L'informe també apunta la necessitat de millorar les condicions laborals dels professionals del sistema de salut i establir de forma preferent la contractació indefinida com a mètode d'incorporació. Les recomanacions del comitè d'experts també reivindiquen la participació ciutadana en el disseny del sistema de salut, així com la seva transformació digital i l'aposta per la recerca. 

Ara el comitè ha entregat l'informe al grup interdepartamental del Govern, que serà l'encarregat d'estudiar-lo i decidir quin ús en fa.