MAPES Els contagis a alumnes i personal educatiu freguen ja el pitjor moment del curs passat

Consulta interactivament quines llars d'infants, escoles i instituts han hagut de tancar classes a causa d'algun positiu

Actualment hi ha 87 centres amb aules tancades.
Actualment hi ha 87 centres amb aules tancades. | Gemma Sánchez/ACN
07 de desembre del 2021
Actualitzat el 19 de gener del 2022 a la 13:52h

L'impacte actual de la Covid als centres educatius augmenta cada cop més ràpid i, pel que fa a contagis recents detectats entre alumnes i personal docent i extern, frega el pitjor moment del curs passat. Es tracta del període de 10 dies entre el 21 i el 30 d'octubre, quan hi van emergir 6.900 positius, però des de llavors la situació va millorar -arran de les restriccions implementades- fins a situar-se en uns 1.500 contagis en 10 dies, a principis de desembre. La tendència actual és del tot oposada i, de nivells d'incidència molts baixos, s'ha anat empitjorant fins a detectar-se 6.128 positius els darrers 10 dies. Cal subratllar, en tot cas, que el fet que els positius es trobin en personal educatiu no implica que les infeccions hagin tingut lloc al mateix centre, atès que la situació global de la pandèmia també empitjora a fora d'aquests centres.

Aquestes males dades coincideixen precisament amb l'anunci de l'inici de la vacunació per a infants de 5 a 11 anys. En tot cas, si la comparativa es fa en relació a les aules tancades, la diferència és molt notable. Actualment hi ha 121 grups confinats per aquests positius (el 0,17% del total), mentre que el 9 de desembre de l'any passat n'eren 1.258. Això es deu a la millora de la situació, però també als nous protocols derivats de la vacunació a partir dels 12 anys, ja que, des d'aquesta edat, l'aparició d'un positiu a l'aula ja no provoca el confinament de tot el grup, sinó de tan sols la persona contagiada i els companys no vacunats. Totes aquestes dades es poden consultar sobre el mapa interactiu a l'inici de la notícia.

A banda, per ara hi ha 27.337 persones del món educatiu confinades, de les quals 26.218 són alumnes (un 1,82% del total), 1.109 són docents (el 0,68%) i 10 són personal extern, i des de l'inici de curs, s'han detectat 21.415 positius a aquests col·lectius. Només quatre centres estan totalment tancats (la llar d'infants El Tren Blau, de Calders; la llar d'infants Bon Dia, de Cerdanyola del Vallès; l'escola bressol Sant Jaume d'Arbeca; i l'escola Sant Bonifaci de Vinaixa), però 87 tenen com a mínim alguna aula confinada i a 1.867 s'hi ha detectat algun positiu els darrers 10 dies. Totes les dades detallades per a cadascun dels centres es poden consultar a la taula interactiva del final de l'article.



Sigui com sigui, cal tenir en compte que aquestes dades són les que ofereix cada centre al Departament d'Educació i presenten alguns retards en la notificació i, a vegades, errors. En ocasions, per exemple, centres totalment confinats afirmaven que no tenien cap classe tancada o no s'hi havia detectat cap positiu.