economia

CaixaBank tindrà el 74,2% de la nova entitat i Bankia el 25,8%

L'operació de bescanvi suposarà 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia

per NacióDigital , 18 de setembre de 2020 a les 08:05 |
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar | ACN
La nova entitat resultant de la fusió de CaixaBank i Bankia estarà representada per l'entitat catalana en un 74,2% del capital mentre que la madrilenya aportarà el 25,8%, segons han confirmat aquest divendres al matí en un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) . Els consells d'administració dels dos bancs han aprovat l'equació de bescanvi de 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia.


CriteriaCaixa, entitat controlada al 100% per la Fundació Bancària La Caixa, es mantindrà com a accionista principal amb un 30%, mentre que el FROB passarà a tenir un 16,1%. Pel que fa el consell d'administració estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents i un 33% seran dones. D'altra banda, s'espera que l'operació es pugui tancar definitivament durant el primer trimestre del 2021 després de l'autorització de les autoritats de la competència.
 
Concretament, han de rebre el vistiplau del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, la no oposició per part de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, la CNMV i el Banc d'Espanya a l'adquisició per CaixaBank de participacions significatives en societats subjectes a la seva supervisió. A més, després de la '"due dilligence" de les dues entitats i de l'aprovació de l'informe de la fusió dels dos consells d'administració també cal que ho facin les Juntes Generals d'Accionistes, previstes per al novembre.


Amb aquesta operació, es crearà el primer gran banc espanyol. L'entitat combinada superarà els 664.000 milions d'euros en actius totals. Segons CaixaBank, això també li permetrà tenir una "posició rellevant" a nivell europeu i una capitalització borsària superiors als 16.000 milions d'euros. Disposarà de més de 20 milions de clients i serà líder en els productes claus, concretament amb un 24% dels dipòsits, un 25% dels crèdits i un 29% dels productes d'estalvi a llarg termini, entre els quals hi ha les assegurances d'estalvi, els fons d'inversió i els plans de pensió. A banda, tindrà representació en 2.200 municipis i en 290 serà l'única entitat amb representació.

Després dels sanejaments de l'entitat fusionada, l'entitat presentarà una ràtio de morositat del 4,1% i una ràtio de cobertura del 64%, d'acord amb les previsions de CaixaBank.
 

En un horitzó de cinc anys, el grup resultant de la fusió preveu uns estalvis anuals de 770 milions d'euros a partir del 2023 i la generació de nous ingressos per import de 290 milions d'euros. En concret, 

El preu pactat inclou una prima del 20% sobre l'equació de bescanvi a tancament del 3 de setembre, abans de la comunicació al mercat de l'existència de negociacions sobre l'operació. A més, suposa una prima del 28% sobre la mitjana d'equacions de bescanvi dels últims tres mesos.

Del total de 15 membres proposats per al consell d'administració, dos seran consellers executius (l'actual conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri), dos seran a proposta de CriteriaCaixa, un a proposta de BFA Tenedora de acciones, SA, sis independents a proposta de CaixaBank i tres independents a proposta de Bankia. Per la seva banda, Fernando María Costa Ulrich (BPI) està previst que tingui la consideració ‘d'altre conseller extern’.

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació