Acabar-ho amb dignitat

La lluita contra la pandèmia i facilitar el consens entre agents sobiranistes han de presidir el tram final de la legislatura. Avui són notícia Torra al Parlament i a les portes del Suprem, tres ambaixades catalanes més, memòria sense perdó, tardor calenta a l'ICAB, Camilo Sesto i la Bressola

16 de setembre del 2020
Actualitzat a les 6:27h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Per un final digne de la legislatura. Aquest hauria de ser l'objectiu que presidís les intencions de la majoria independentista aquesta setmana. Marcar el rumb dels darrers mesos de Govern -amb la lluita contra la pandèmia i fent feina per facilitar el consens entre agents sobiranistes com a prioritats- ha de suposar el repte del debat de política general que comença avui al Parlament i acaba divendres.

S'hi arriba en un mal clima entre partits que és coherent amb el que ha estat una legislatura en què uns i altres no han estat lleials i que no ha aconseguit cap dels objectius que s'havia marcat: ni activar el procés constituent, ni la restitució del Govern, ni fer efectiu el mandat de l'1-O, al que ara ja s'apel·la només de forma retòrica. Un clima que, com explicava ahir, haurem de suportar com a mínim fins a l'endemà d'unes eleccions que ara se situen al febrer o el març de 2021.

Quim Torra va donar per fet en una entrevista a TV3 que el Suprem el deixarà fora de joc quan resolgui el recurs contra la condemna inhabilitadora del TSJC i va indicar que no volia que al seu lloc s'hi posés un altre president. Que la seva intenció era anar ràpidament a eleccions. De fet, ja s'havia publicat que les hauria volgut a l'octubre després que ell proclamés el "pressupostos i eleccions" el 29 de gener. El dubte és si serà a temps de convocar-les i si es podrà impedir d'alguna manera la seva inhabilitació automàtica després que es pronunciï el TS.

Els interessos electorals de JxCat, que es vetllen a Waterloo, i la dificultat per posar-se d'acord amb ERC i la CUP, que tampoc tenen massa respecte pel rol institucional del president i no volen esperar a la seva proposta de com respondre al Suprem, han enrarit l'ambient i per ara no hi ha entesa. 

S'arriba al debat, doncs, sense una idea clara de com respondre al Suprem i amb el risc que els efectes de la repressió es converteixin, un cop més, en arma llancívola. Intentarem que el soroll no ens impedeixi fixar-nos també en com segueix la tornada a l'escola, el reforç de l'atenció primària, la necessària transformació del nostre model econòmic o les gestions per posar al centre del debat el dret a decidir i l'amnistia. Us ho explicarem aquests dies des del Parlament. 
 

Avui no et perdis

»Debat de xoc general: el Parlament afronta l'epíleg de la legislatura; per Sara González.

» Primícia | El Govern ultima l'obertura de tres delegacions al Japó, Austràlia i al Senegal; per Oriol March.

» El Suprem posa a prova l'estratègia de Torra davant l'ofensiva judicial; per Bernat Surroca.

» El model espanyol de memòria històrica: tard i sense demanar perdó; per Pep Martí.

» Fil directe: «Les cuines de l'amnèsia»; per Sara González.

» Les sèries cancel·lades que no tornaran després del 2020 ni del 2021 per culpa del coronavirus; per Víctor Rodrigo.

» Opinió: «Quinze anys de .cat»; per Saül Gordillo, patronat de la Fundació.cat
 

 El passadís

Aquest dijous té lloc l'assemblea general del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), que s'havia de celebrar el juliol passat, però que la pandèmia va obligar a ajornar. Serà la darrera abans de les pròximes eleccions al deganat de la institució que s'han de celebrar l'any vinent i a les quals tot apunta que es presentarà l'actual degana, Maria Eugènia Gay. L'assemblea serà l'inici d'una tardor que promet ser calenta al Col·legi, on hi ha un sector rellevant cada cop més molest per la gestió i pels gestos de Gay, sobretot en relació amb el procés sobiranista i la manca de posicionament davant l'actuació de l'Estat. La invitació al fiscal de l'1-O Javier Zaragoza el juliol passat, encara que no va ser decisió personal de la degana, va ser considerada ofensiva pels lletrats de sensibilitat catalanista del Col·legi. A Gay -de qui es recorda el lleig fet al president del Parlament quan Roger Torrent es va referir a l'existència de presos polítics- se l'acusa d'una actitud "cortesana" envers els poders de l'Estat.  

Vist i llegit

Tornada a l'escola, encara. Us deixo l'article que el capellà i director de relacions ciutadanes del Casal d'Infants del Raval, Enric Canet, escrivia a El Periódico. Retratava el retorn a les aules del barri, que ha viscut diverses bombolles i arribades de nous veïns en massa i ara tem ser víctima de l'esclat de la del turisme. L'article ens parla dels colors del nen del carrer al barri més divers de la capital del país.  

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1976, en plena Transició política al sud, a la Catalunya del Nord s'hi inaugurava la primera Bressola, les escoles en català d'aquelles comarques. El primer centre, que acabava amb segles de la llengua reduïda només a l'àmbit familiar, es va obrir a Perpinyà. Actualment hi ha vuit escoles que formen part de la xarxa i tenen un miler d'alumnes. A Catalunya, els Amics de la Bressola promouen i difonen el seu projecte educatiu. Aquest reportatge emès a TV3 ens n'explicava el model.

 L'aniversari

Camilo Blanes, conegut com a Camilo Sesto i nascut a Alcoi, al País Valencià, el 1946, hauria fet avui 73 anys si no hagués mort l'any passat a Madrid. Tenia molts detractors però també una legió de fans ben diversos per una música que s'enganxava i que el va portar a ser rècord de vendes. Sobre ell (i Andreu Buenafuente) en va escriure això Toni Vall al seu "Filiprim"

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l