Costa Brava: els millors plans de turisme actiu, també a la tardor

Un territori ideal per practicar senderisme, ciclisme i esports d'aventura

Tossa de Mar és un dels millors racons de la Costa Brava
Tossa de Mar és un dels millors racons de la Costa Brava | PTCBG
22 de setembre del 2020
Actualitzat el 24 de març del 2021 a les 18:08h


El 22 de setembre ha tocat canvi d'estació. De l'estiu s'ha passat a la tardor i les vacances ja queden enrere definitivament. Ara bé, a la Costa Brava i el Pirineu de Girona acostuma a ser un període de molt bon aprofitar. Hi ha dies de pluja d'aquests que prefereixes quedar-te al sofà però la majoria continuen sent suaus, especialment al migdia quan toca el sol. 

I, també a la tardor, la Costa Brava i el Pirineu de Girona ofereixen un munt d'alternatives en l'àmbit del turisme actiu. Tant de senderisme, ciclisme com multiaventura.

Pots consultar totes les experiències en aquest complet portal o deixar-te guiar per la nostra selecció.
 

Un paradís del cicloturisme


La Costa Brava i el Pirineu de Girona són un autèntic paradís del cicloturisme. La diversitat de paisatges, la combinació de zones planes amb mitja i alta muntanya així com un clima relativament suau durant bona part de l'any, facilita que sigui una referència en aquest àmbit, no només a nivell català sinó internacional. No en va, ha esdevingut punt de residència i d'entrenament d'un bon nombre de professionals.

Un dels atractius del territori és la facilitat per practicar quasi totes les disciplines d'aquest esport. Ciclisme de carretera i bicicleta de muntanya es combinen amb l'auge del gravel, l'espectacularitat del descens i les rutes per fer tranquil·les passejades familiars.

Un territori on es poden practicar totes les modalitats ciclistes. Foto: Patronat de Turisme de la Costa Brava



En aquest àmbit destaquen les Vies Verdes de les comarques gironines, que aprofiten l'antiga xarxa de trens i carrilets. Està formada per un total de cinc traçats que sumen 140 quilòmetres que enllacen el Ripollès i la Costa Brava passant per cinc comarques i espais d'elevat interès com la zona volcànica de la Garrotxa, la vall del Ter, les deveses de Salt i Girona i l'entorn de les Gavarres, entre altres. 

Ja és més exigent la Pirinexus, una ruta de 352 quilòmetres pedalables que connecta les comarques de Girona amb les de la Catalunya Nord. Una proposta circular i transfronterera que passa per 53 poblacions i circula per vies verdes, camins rurals i carreteres secundàries. També cal certa preparació per afrontar els 218 km de la Ruta del Ter: un descens des del naixement del riu a Ulldeter, al terme de Setcases, fins a la desembocadura a la gola del Ter, a Torroella de Montgrí.

Més enllà dels grans recorreguts amb bicicleta de carretera i de muntanya també hi ha altres alternatives i serveis per descobrir les comarques de Girona sobre rodes. Bicis elèctriques, lloguer de material per un dia, rutes personalitzades, allotjaments especialitzats… Consulta-les totes aquí.
 

Senderisme per a tots els públics


Ara que banyar-se comença a estar reservat als més valents, la Costa Brava emergeix encara més com un territori privilegiat per les seves rutes. Una diversitat de camins per gaudir de l'immens ventall de tonalitats dels boscos i les aigües del Mediterrani. La diversitat ja assoleix la plenitud comptant amb els territoris d'interior, les valls del Pirineu i Prepirineu i, especialment, l'alta muntanya de comarques com el Ripollès i la Cerdanya.

La tardor és segurament una de les millors èpoques per fer senderisme a la Costa Brava i al Pirineu de Girona. Sense calorades i amb temperatures suaus a la part central del dia, igualment cal tenir molt en compte la previsió meteorològica per evitar tempestes i les nevades primerenques a les cotes més altes.

La Costa Brava també és un paradís senderista. Foto: Patronat de Turisme de la Costa Brava



Un dels elements diferencials de la Costa Brava és el camí de ronda que ressegueix la línia costanera passant per penya-segats, cales amagades, platges i elements patrimonials d'interès. Tot el recorregut forma part del GR-92, que en el tram gironí està format per un total d'onze etapes entre la Jonquera i Lloret de Mar. N'hi ha que són pràcticament planes mentre que en d'altres s'han de cobrir petits desnivells que puntualment ens faran suar la cansalada. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha penjat a Wikiloc tots els tracks, la manera d'assegurar que seguirem el camí perfectament.

Un altre element diferencial d'aquest territori és Itinerànnia. És una de les xarxes de senders més completa del país que permet anar des de qualsevol punt a qualsevol altre de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. La senyalització de color groc, tant vertical com horitzontal, juntament amb els tracks permeten enllaçar pobles, ermites i altres punts d'interès patrimonial cultural i natural talment com si fos una xarxa de carreteres o de transport privat. 

Si el GR-92 que recorre la costa és singular, no es queda enrere el GR-11. Conegut com a Transpirenaica, travessa el Pirineu de punta a punta, uns 400 quilòmetres des del Cap de Creus fins al Cantàbric. Les primeres etapes, sempre seguint les marques vermelles i blanques dels senders de gran recorregut, transcorren per les comarques gironines de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya passant per paisatges únics com les Salines-Bassegoda, l'Alta Garrotxa, Ulldeter, Vall de Núria i l'estany de Malniu, entre altres. Consulta aquí algunes de les etapes més espectaculars i descarrega't els track a Wikiloc.
 

Multiaventura 


La Costa Brava i el Pirineu de Girona són territoris perfectes per practicar totes les modalitats del ciclisme i el senderisme... però l'oferta de turisme actiu no s'acaba aquí. El pack de multiaventura és complet i, amb pocs quilòmetres de distància, es pot volar en globus, muntar a cavall, fer barranquisme o tirar-se en paracaigudes, entre altres. Consulta totes les experiències aquí.  

Els paisatges de les comarques gironines s'han de guadir des de terra, des del mar... però també des de l'aire. En aquest camp, el globus és una de les millors propostes que permet conèixer diverses zones com la mateixa Costa Brava però també el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa així com la plana de la Cerdanya. Una altra alternativa aèria reservada als amants de l'adrenalina és el paracaigudisme i amb Empuriabrava com a punt neuràlgic.

La via ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Foto: Patronat de Turisme de la Costa Brava



Pels que prefereixin tenir els peus més a prop de terra les propostes no es queden enrere. L'hípica és una modalitat tradicional que mai passa de moda amb una àmplia oferta arreu de les comarques gironines. Els darrers anys han proliferat altres modalitats com el segway, tours sobre rodes per conèixer pobles i espais naturals de comarques com la Garrotxa i el Baix Empordà.

Finalment, els esports d'aventura més clàssics continuen tenint una gran demanda i una oferta molt diversa. Des de vies ferrades a tocar de l'aigua en plena Costa Brava a fer barranquisme per les gorges de la Vall de Ribes, al cor del Pirineu gironí.