El Suprem posa a prova l'estratègia de Torra davant l'ofensiva judicial

El president, que ha desplegat un manual propi davant cada embat de la legislatura, afronta dijous la vista per la seva inhabilitació sense concretar una resposta conjunta

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament | ACN
15 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:49h
La dotzena legislatura va començar marcada pels tribunals i acabarà, molt probablement, de la mateixa manera. El president de la Generalitat, Quim Torra, s'enfronta aquest dijous a la vista al Tribunal Suprem sobre el recurs a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'inhabilita durant un any i mig per a l'exercici de càrrecs públics. Si el Suprem ratifica la sentència del TSJC, una opció probable, el president quedarà inhabilitat i apartat del càrrec, i es posaran en marxa els mecanismes per designar un nou president o per anar a eleccions.

Davant l'ofensiva judicial a què s'ha sotmès aquesta legislatura, Torra ha optat per les crides a la desobediència, i ell l'ha exercida -temporalment- amb la pancarta al Palau de la Generalitat. El gran dubte a hores d'ara és saber què farà el president en cas d'inhabilitació. No vol convocar eleccions, tot i que al gener va dir que ho faria un cop aprovats els pressupostos -l'emergència sanitària i la reordenació de l'espai postconvergent hi tenen a veure- i Junts per Catalunya (JxCat) es nega a acordar una estratègia comuna amb ERC i la CUP perquè, diu, suposaria "normalitzar la repressió".

El manual de Torra davant l'ofensiva judicial ha estat plantar-se i desobeir. Sovint, aquesta voluntat s'ha contraposat a les posicions més tèbies d'ERC. La decisió de mantenir uns dies més la pancarta pels presos polítics a Palau pot costar-li la presidència i desposseir-lo de la capacitat de convocar eleccions. Repassem els moments en què els tribunals han intentat condicionar la política catalana i quina ha estat la resposta o el posicionament de Torra.