Mas consuma el desmarcatge de Puigdemont: «No puc ser partícip d'una separació»

L'expresident es queda al PDECat, subratllarà el perfil institucional, treballarà per refer la unitat a Junts i es compromet a evitar baralles electorals amb el seu successor

Artur Mas, aquest dilluns als jardins del Palau Robert.
Artur Mas, aquest dilluns als jardins del Palau Robert. | ACN
14 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:51h
Després de mesos de silenci, l'expresident Artur Mas s'ha pronunciat públicament aquest dilluns sobre el trencament entre Junts per Catalunya (JxCat) i el PDECat. En una roda de premsa als jardins del Palau Robert, a escassos metres del seu despatx, Mas ha assegurat que "volia i vol" l'acord entre els dos actors, i que per això s'ha mantigut en silenci durant tot aquest temps. Tanmateix, malgrat aquesta voluntat que hi hagi entesa, ha remarcat que no pot ser "partícip" d'una separació. "Després de trenta anys d'estar treballant per projectes que sempre buscaven la suma i la integració, i l'aconseguien, no puc acabar la meva trajectòria en un projecte que pot portar a la separació", ha asseverat l'expresident de la Generalitat, que no tornarà a primera línia però s'esforçarà, diu, per refer la unitat de l'independentisme.

"Si no he parlat malgrat que passaven coses molt rellevants i molt fortes era només per un motiu: no perjudicar qualsevol possibilitat d'acord dins l'espai de Junts. Aquest acord hi ha de ser, he intentat en les darreres setmanes i mesos perquè hi fos, i sabia que si jo parlava en els moments de la negociació les meves paraules podien ser malinterpretades o utilitzades per raons espúries, interessades o partidistes per presentar-me com a culpable de qualsevol desgavell. Jo volia i vull l'acord, i per això vaig mantenir silenci durant molt de temps", ha ressaltat l'expresident de la Generalitat, que ha ressaltat la seva "influència" dins l'espai polític que representa.

El dirigent de l'antiga CDC ha criticat que "molta gent" parli per ell, i que per això ha volgut sortir públicament a parlar. També ha remarcat que hi ha coses que l'interpel·len directament, en relació a "decisions" que no el poden "deixar indiferent". Què l'ha obligat a parlar? Que Puigdemont i molts càrrecs institucionals del PDECat estripessin el carnet, i que es remodelés el Govern que ha deixat fora la formació nacionalista, moviment justificat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per "reforçar" l'executiu de cara a la crisi del coronavirus. "Això no és neutre ni gratuït", ha indicat.

L'expresident ha apuntat que no farà "res" que es pugui "interpretar" com una "confrontació" amb Puigdemont. "Tinc prou sentit institucional com per no facilitar el que voldrien molts, que és una baralla entre nosaltres dos. No la veureu en quatre anys, no la veureu ara. Em quedo al PDECat, subratllo el meu perfil institucional i no entro en baralles amb Puigdemont", ha ressaltat. Ha indicat que no formarà part de llistes electorals ni del Govern, i només ha assegurat que aspiraria a tenir algun tipus de paper en cas que hi hagués una entesa global dins de Junts.

"Vull treballar per recuperar la unitat", ha apuntat Mas, en referència a la trencadissa global dins de l'independentisme i també dins de Junts. S'ha mostrat "trist, decebut i empipat" quatre anys després del pas al costat motivat  pel veto de la CUP. "És difícil parlar d'unitat davant dels altres quan a dins no la podem garantir del tot", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que també ha defensat tant la refundació de CDC -que va acabar reformulat en PDECat- i també la tria del seu successor a Palau. 

Entre les qüestions que han molestat Mas hi ha el cessament d'Àngels Chacón com a consellera d'Empresa i Coneixement. "O toques totes les parts del Govern o no fas res", ha apuntat en referència al fet que el president Quim Torra només expulsés dirigents de Junts i del PDECat. Ha definit Chacón com una "dirigent emblemàtica" i ha apuntat que el seu adeu encara ha portat més complicacions en tot l'espai per arribar a una entesa. De moment, el partit ja s'ha desmarcat de JxCat en votacions al Parlament.