La premsa conservadora de Madrid furga en la divisió independentista

La majoria de mitjans destaquen els "actes vandàlics" i intenten equiparar Diada i violència

Torra, Aragonès i Budó en l'ofrena al monument a Rafael de Casanova a Barcelona
Torra, Aragonès i Budó en l'ofrena al monument a Rafael de Casanova a Barcelona | Ricard Novella
11 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:25h
Les darreres novetats del cas Kitchen han pres bona part del protagonisme a la Diada 2020 en els mitjans espanyols, especialment els madrilenys. Tot i així, hi ha hagut un fil conductor en la majoria de rotatius a l'hora d'explicar aquest Onze de Setembre amb pandèmia, i ha estat furgar en les divisions en el si de l'independentisme. També -forçant les coses al màxim- en la voluntat d'equiparar independentisme i violència arran d'alguns vandàlics a la xarxa ferroviària.  

El Confidencial ha enfocat totes les seves informacions amb la idea de fractura del sobiranisme. Vies tallades, poca gent i nacionalistes dividits marquen la 'Diada de la mascareta' titulava una de les seves informacions sobre aquest Onze de Setembre alhora que subratlla que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, van anar per separat a l'acte d'Òmnium a Arc de Triomf. Destaca un article de Nacho Cordero sobre les divisions dins del nucli dur sobiranista i la ruptura entre Carles Puigdemont i el PDECat, on destaca que "l'independentisme està en hores baixes" i que un sector "ha decidit fer el pas i trencar amb la figura totèmica de Puigdemont".  

El digital també ha intentat forçar l'imaginari vincle entre independentisme i violència, amb un article titulat La Diada comença amb actes vandàlics a la xarxa catalana de ferrocarrils, informant d'atacs contra diversos trams de la xarxa ferroviària que han afectat la línia de l'AVE. De pas, donava per feta la inhabilitació de Quim Torra, a qui es refereix com a "el aún president de la Generalitat".  

El tradicional ABC destaca l'efecte de la pandèmia sobre la celebració i parla de les "apel·lacions a la fràgil unitat independentista" fetes per Elsa Artadi en l'article La soledat de Casanova. El diari basc El Correo, també del grup Vocento, aprofundeix en la idea d'un independentisme fracturat, qualificant la jornada de "Diada de la pandèmia i la divisió", tot destacant les crítiques de la presidenta de l'ANC contra el Govern per "manca de projecte".   
Quan no era la "divisió" independentista, era la "violència". El Mundo apuntava cap aquí: Tallen durant unes hores l'AVE entre Barcelona i Figueres per actes vandàlics, alhora que destacava que un grup havia cremat imatges de la família reial. Afegia que aquest "no ha estat l'únic incident del dia", explicant que el periodista ultra Cake Minuesa ha estat increpat per una persona quan dipositava una bandera espanyola al monument a Casanova.  

El Español, dirigit per Pedro J. Ramírez, també s'ha apuntat a la recerca de "violents" a la Diada i ha publicat un reportatge de Christian Campos sobre el Blanc Bloc, suposat "grup violent" que estaria intentant substituir el Tsunami Democràtic i repetir "la batalla d'Urquinaona". Perquè tot encaixi, citant el que seria el referent del grup, el moviment italià de protesta Tute Bianche, elogiat en el passat pel líder de Podem, arriba a afirmar: "Iglesias com a model", que ja és posar-li imaginació. L'article proclama que aquesta ha estat "una Diada al 10%" i parla de "punxada estrepitosa".   

Per la seva banda, El País titula L'independentisme mostra a la Diada la seva falta de sintonia mentre l'oposició demana eleccions. En l'article, subratlla les diferències explicitades en els posicionaments de Junts per Catalunya i la seva aposta per la "confrontació intel·ligent" i la d'ERC, que insisteix en "sumar" per fer factible l'autodeetrminació. En un to menys bel·ligerant que els mitjans de la dreta dura, assenyala que el risc de contagi domina la celebració. Recorda que des del 2014 (amb uns 1,8 milions de participants) s'havia passat als 600.000 de l'any passat. 

La premsa progressista, més matisada 

Més a l'esquerra, eldiario.es està abocat a les investigacions de l'Audiència Nacional sobre Kitchen i el finançament irregular del PP. El mitjà explica que la celebració s'ha vist "encotillada" pel coronavirus i destaca l'acte de "petit format" d'Òmnium ("poc concorregut per la situació de pandèmia") i la seva petició d'una amnistia que "resolgui el conflicte". 

Público, que també es fa ressò dels "actes vandàlics" a la via ferroviària, destaca en la informació sobre Catalunya la decisió del Tribunal Constitucional de denegar la suspensió de l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont i Toni Comín.