La jutge envia a judici la macrocausa del 13 per l'organització de l'1-O

Una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat estan processats per diversos delictes pels preparatius del referèndum

Alguns dels processats al jutjat 13 de Barcelona
Alguns dels processats al jutjat 13 de Barcelona | ACN
10 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:03h
Tres anys després, el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona ha tancat el sumari i ha enviat a judici la causa contra una trentena d'alts i exalts càrrecs del Govern per l'organització de l'1-O. La Fiscalia havia demanat allargar un any més la instrucció, però la jutge Alejandra Gil ho ha descartat i ha enviat el cas a l'Audiència de Barcelona, on se celebrarà la vista oral. En la causa estan processats una trentena de persones, majoritàriament amb càrrecs a la Generalitat, i se'ls investiga pels delictes de malversació, desobediència, prevaricació, falsedat documental i revelació de secrets. El procediment del jutjat 13 va ser el primer que es va obrir en relació al procés arran de les declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal.

Entre els processats hi ha Antoni Molons, llavors secretari de Difusió i Atenció Ciutadana; Joaquim Nin, ex-secretari general de Presidència; Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Família; Aleix Villatoro, ex-secretari general del Departament d'Exteriors; Amadeu Altafaj, exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE, o Albert Royo, exsecretari general del Diplocat, entre d'altres. 

Segons la magistrada, en aquest sumari s'han practicat les diligències d'investigació "que s'han considerat útils i necessàries", motiu pel qual tanca el sumari i el remet a l'Audiència. Els processats estan investigats pels delictes de malversació de fons públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació. La jutgessa va descartar els delictes de rebel·lió i sedició tot i l'oposició de la Fiscalia.