Els crítics de Ciutadans sumen adhesions i recusen part de la comissió de garanties

Ja superen el centenar els militants i càrrecs electes que han denunciat la decisió d'apartar Lorena Roldán

Carmen de Rivera, una de les diputades crítiques  de Ciutadans.
Carmen de Rivera, una de les diputades crítiques de Ciutadans. | Adrià Costa
07 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:46h
La denúncia davant de la comissió de garanties de Ciutadans per un grup de dirigents crítics amb la designació de Carlos Carrizosa com a candidat a les eleccions catalanes està sumant moltes adhesions internes. Segons ha pogut saber NacióDigital, en aquests moments ja són un centenar els militants i càrrecs electes que s'han adherit a la petició perquè la cúpula del partit revoqui la decisió -adoptada el 19 d'agost passat- d'apartar Lorena Roldán com a cap de cartell. 

Entre els primers signants de la denúncia hi ha els diputats al Parlament José Espinosa, Sergio Sanz, Carmen de Rivera i María Valle. L'argument principal per discrepar de la designació de Carrizosa és que Roldán va ser elegida a través del sistema de primàries, mentre que Carrizosa ho ha estat a dir per la permanent, el pinyol restringit de la direcció d'Inés Arrimadas.

Aquest dilluns, Inés Arrimadas ha presidit una reunió de la permanent del partit a Barcelona i s'ha reunit amb els portaveus de Ciutadans en les comissions del Parlament. Després, en una compareixença amb Carrizosa, ha fet una crida a un "front constitucionalista" invocant l'"esperit" dels dies 6 i 7 de setembre, ara fa tres anys. Arrimadas també s'ha referit a les crítiques per la designació de Carrizosa, mostrant el convenciment que és el millor candidat per assegurar una oferta unionista a Catalunya. 

El cert, però, és que la protesta per aquesta decisió s'ha estès a tots els racons del partit a Catalunya i són molts els regidors que s'hi han afegit. Divendres passat, els crítics van presentar un llistat ampliat -de fins a 83 signants- a la comissió de garanties. Entre els nous suports a la petició hi ha noms de l'estructura municipal com José Luis Osorio, regidor de Lleida (ja havia signat la portaveu del grup a la Paeria, Ángeles Ribes); Javier Cointe, regidor de Vilassar de Mar; Maria Gràcia Marquès, regidora de Cabrils; Ángel Guillén, regidor portaveu de la Garriga; Andrés Rojo, regidor portaveu a Manresa; Ángeles María Menchén, regidora de Montornès del Vallès, i Luis Villa, exvicepresident del Consell General del partit i exregidor a Sant Quirze del Vallès.

El fet que siguin quatre diputats al Parlament els que hagin encapçalat la posició crítica ha generat una forta sacsejada dins de la formació, ja que es tracta de quatre dirigents de llarga militància en el partit taronja. Tots quatre han mantingut discrepàncies amb la línia adoptada per la direcció, sobretot amb la política de pactes de dretes i l'anomenada estratègia de la plaça Colón, l'aliança amb el PP i amb Vox allí on ha estat possible.  

Els crítics, a més, reclamen ara la recusació de dos membres de la comissió de garanties, precisament l'òrgan que ha de decidir si atén la petició de revocar la decisió. Es tracta de Julia Martín i Daniel Martínez, regidor aquest darrer de Cornellà. Segons fonts dels crítics, no haurien estat elegits pel procediment de llistes obertes dins del consell general -m¡axim òrgan de la formació-, tal com exigeixen els estatuts del partit. Es dona el cas que la comissió de garanties acaba de viure la dimissió del seu president, Jesús Galiano, i la vocal Marta Segura, disconformes amb aspectes de l'actuació de l'executiva. 

Aquest dilluns, Inés Arrimadas presidirà una reunió de la permanent del partit a Barcelona i es reunirà amb els portaveus de Ciutadans en les comissions del Parlament. Després, compareixerà amb Carrizosa en roda de premsa.

Escrit Adhesions by naciodigital on Scribd