Sánchez allunya el permís retribuït per a les famílies amb fills en quarantena

L'executiu fa marxa enrere després de l'anunci d'Iglesias i insta els pares a reduir-se la jornada per tenir cura dels menors

Les famílies reclamen ajuts per la cura dels fills
Les famílies reclamen ajuts per la cura dels fills | Adrià Costa
07 de setembre del 2020
Actualitzat a les 12:22h
Nova marxa enrere del govern espanyol. Pocs dies després que el vicepresident social, Pablo Iglesias, anunciés un permís retribuït per "incapacitat temporal" que tingui reconegut almenys el 75% de les cotitzacions socials, Pedro Sánchez ha obviat del tot aquesta via en una entrevista aquest dilluns a TVE i ha instat les famílies a acollir-se a la reducció de jornada per tenir cura dels menors que estiguin en quarantena.

El cap de l'executiu espanyol ha insistit que les famílies que tinguin un fill positiu de Covid-19 podran acollir-se a la baixa, però que actualment ja hi ha "mecanismes" per garantir la cura dels menors en quarantena que siguin negatius. "Es poden acollir a la flexibilitat de la jornada laboral", ha assegurat. Una mesura que implica la reducció, en conseqüència, del sou dels pares. 

Iglesias va assegurar fa pocs dies que qualsevol altre opció al permís retribuït era "inacceptable" i va anunciar que, fins i tot, es podria aplicar en el cas que els nens tinguessin febre sense haver estat diagnosticats. "És una qüestió de salut pública, no els podem dir als pares que no siguin responsables", ha sentenciat. Segons Iglesias, la mesura es posarà en marxa "de manera imminent".

L'anunci d'Iglesias ja va topar frontalment amb les declaracions de María Jesús Montero just després del consell de ministres del dimarts. En la compareixença davant la premsa, la ministra portaveu va recordar que existeix una baixa per incapacitat temporal per als pares que han de tenir cura dels menors que hagin donat positiu per coronavirus. En canvi, però, en cas que l'infant hagi de fer quarantena preventiva, va dir que aleshores els progenitors es poden acollir el programa Me Cuida, que permet reduir jornada laboral, però amb la conseqüent reducció de sou que implica. 

Els col·lectius de famílies preocupades per l'inici del curs electoral porten setmanes reclamant que calen uns permisos retribuïts per garantir la conciliació, un ajut que no va existir en l'anterior confinament.