Torra admet la «incertesa» sobre la seva presidència i circumscriu els canvis a la pandèmia

Sosté que calia injectar "energies renovades" al Govern i esquiva el pols Puigdemont-PDECat en la presa de possessió de Tremosa i Sàmper, en la qual elogia la tasca dels consellers cessats

Quim Torra i Ramon Tremosa, aquest dijous en la presa de possessió.
Quim Torra i Ramon Tremosa, aquest dijous en la presa de possessió. | ACN
03 de setembre del 2020
Actualitzat a les 18:56h
Ramon Tremosa i Miquel Sàmper ja han pres possessió com a nous consellers d'Empresa i Interior, respectivament. Ho han fet en una cerimònia breu al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat liderada per Quim Torra en la qual el president ha admès la "incertesa" sobre el seu futur polític, pendent del Tribunal Suprem, i ha volgut circumscriure els canvis a la necessitat d'injectar "energies renovades" per gestionar la pandèmia. Àngels Ponsa, nova titular de Cultura, prendrà el relleu de Mariàngela Vilallonga dimarts vinent perquè, en ser directora general, primer hi ha d'haver un consell executiu per cessar-la d'aquest càrrec i després poder assumir el lideratge del Departament.

Els canvis arriben tres dies després que Carles Puigdemont estripés el carnet del PDECat i es procedís al buidatge institucional de la formació de David Bonvehí, i també es produeixen just abans de la inhabilitació del president. Les eleccions continuen allunyant-se en el calendari: la intenció de Torra era col·locar-les a principis d'octubre, però el desenvolupament de la pandèmia i l'opinió de Puigdemont, partidari d'allargar la legislatura més enllà que el president perdés el càrrec, s'han imposat. El president no ha fet cap referència explícita al pols Puigdemont-PDECat, però sí que ha volgut insistir que no el mou "res més" que no sigui frenar les conseqüències del coronavirus.

Torra ha fet un elogi dels tres cessats, dos dels quals -Chacón i Buch- tenien responsabilitats en àrees especialment sensibles per la pandèmia com són Empresa -per les conseqüències en el teixit econòmic i en el turisme- i Interior -per la limitació de moviments a l'hora d'evitar els contagis-. "El país necessita persones com vosaltres", ha ressaltat el president just després de signar el decret que els desposseïa del càrrec. Els exconsellers ho han escoltat asseguts en un Saló Sant Jordi ple de mascaretes i amb les cadires disposades per mantenir la distància social corresponent,

Pel que fa als relleus, Buch ha aparegut sovint en les travesses per sortir del Govern, especialment la tardor passada, quan es van produir aldarulls al carrer per la sentència del Tribunal Suprem. En aquell moment, Buch va ser qüestionat per Torra, que ha tingut una relació delicada amb Interior des de l'inici. Vilallonga va entrar a Cultura per substituir Laura Borràs l'any passat, just abans de les eleccions espanyoles de l'abril del 2019 en les quals Borràs va ser la número dos de JxCat per darrere de Jordi Sànchez. Ara és rellevada per una alt càrrec que ja havia estat diputada al Parlament.

En relació a Chacón, el seu nom ha anat guanyant pes polític al llarg de la legislatura. Allunyada dels discursos més favorables a la confrontació, s'ha dedicat a relacionar-se amb el teixit empresarial i a mantenir certa prudència en clau política. En les últimes setmanes ha anat guanyant pes com a nom de futur al PDECat, que la considera la candidata més ben posicionada de cara a una candidatura en solitari ara que s'ha concretat la ruptura amb Puigdemont i es dona per fet que les dues ànimes postconvergents s'enfrontaran a les urnes quan hi hagi eleccions. De moment, el partit ja ha denunciat una "purga política" i una "operació" per fer-lo desaparèixer.

El fet de no convocar comicis abans que Torra vagi el 17 de setembre al Tribunal Suprem suposaria que, si no s'investeix un candidat alternatiu al Parlament -escenari que el mateix president va descartar aquest mateix dilluns en una entrevista a TV3-, el vicepresident Pere Aragonès, candidat in pectore d'ERC, assumiria el principal càrrec del país. Aragonès, segons fonts consultades per NacióDigital, ha tingut constància de la remodelació del Govern executada per Torra aquest mateix matí. El president hi ha contactat per telèfon per fer-li saber els noms. L'equilibri entre partits no es veu alterat.

La remodelació culmina, per tant, una setmana de vertigen. La remodelació de l'executiu no es va tractar ahir en la reunió dels grups parlamentaris de JxCat -que es mantenen units, almenys per ara, malgrat la trencadissa entre Puigdemont i el PDECat-, en la qual tampoc es van abordar les tensions internes. Tot i això, el líder a l'exili coneixia ja el contingut dels canvis, també comunicats a Jordi Sànchez -secretari general de Junts- i als també presos Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn. L'estripada de carnet de l'expresident, que ha estat peça clau en totes les grans decisions que s'han pres a Palau des de l'inici de la legislatura, ha provocat una desbandada al PDECat, al qual s'està buidant de poder institucional. Només han aguantat Chacón -ja de sortida del Govern-, els càrrecs principals d'Empresa i també Artur Mas, que es manté en silenci.

Es dona la circumstància que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va negar dimarts que el trencament entre Waterloo i el partit que lidera David Bonvehí afectés la composició del Govern. De fet, la portaveu -una de les dirigents que ha fet el pas cap a Junts- va assegurar que "res" canviaria, perquè l'executiu era fruit d'un pacte entre dos grups parlamentaris -ERC i JxCat- que no es veia alterat. Dos dies després, però, Torra ha culminat una remodelació del Govern que està íntimament relacionada amb el trencament Puigdemont-PDECat i amb l'horitzó de la legislatura.