ERC proposa a Colau retornar la taxa de residus cobrada al rebut de juliol

Els republicans reclamen a Agbar "retornar o rectificar" els imports "indeguts" cobrats als usuaris

Els republicans reclamen a Agbar que retorni els diners automàticament als usuaris
Els republicans reclamen a Agbar que retorni els diners automàticament als usuaris | Ricard Novella
NacióDigital
02 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:09h
ERC proposa a Colau que l'Ajuntament de Barcelona retorni l'import de la taxa de la recollida de residus municipals cobrat al rebut de l'aigua del mes de juliol i no fer pagar el nou impost fins al proper rebut. Els republicans ho proposen davant del cobrament d'imports molt més elevats de l'habitual que part de la ciutadania ha rebut a les seves últimes factures d'aigua, tant per l'augment del consum arran del confinament com per les lectures estimades per part d'Agbar.

Els republicans, a més, emplacen Agbar a "retornar o rectificar" els imports "indeguts" per despesa aplicats als usuaris afectats, sense esperar que aquests ho reclamin. ERC també insta l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a exercir el seu rol de regulador i treballar pel retorn dels imports cobrats per Agbar corresponents al consum d'aigua. A més, alerten que la taxa de residus no ha de superar els 8 o 10 euros de mitjana per ciutadà en cada factura bimensual.

Tot plegat després d'un error d'Aigües de Barcelona (Agbar) en la facturació dels mesos posteriors al confinament que ha provocat una pujada en diverses factures de l'aigua. El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí ha assegurat que es tracta d’una equivocació de l'empresa subministradora del servei públic -i no de la taxa de residus, com la mateixa empresa havia assenyalat- i ha avançat que Agbar abonarà l'import cobrat de més en la següent factura. Segons el regidor, en alguns casos s'havia arribat a cobrar fins a 100 euros de més del que pertocava.

Recentment, havien sorgit diverses crítiques a les xarxes socials per factures de l'aigua disparades que han fet que la mateixa empresa fes un anunci publicitari indicant que l'encariment era degut a la nova taxa. Després d'explicar que es tractava d'un error de l'empresa, Martí ha negat rotundament que l'increment sigui per la nova taxa de residus i ha volgut remarcar que, en la majoria dels casos, aquesta taxa significa entre 4,5 euros i 8,5 euros més a la factura.

A més, també s'ha queixat que en l'anunci Aigües de Barcelona digués que l'increment de la taxa de residus ha estat del 106%, ja que tot i que ha matisat que no és mentida, sí que "juga amb la informació", ja que en ser una taxa que no existia abans automàticament l'increment és del 100%.

"Ens sorprèn aquesta despesa important en anuncis i publicitat de la concessionària", ha criticat Martí, que ha recomanat que el que haurien de fer és "ser més diligents" en la gestió del servei. El regidor ha assegurat que es compensarà l'error "el més aviat possible" en la propera factura.

Fonts de l'empresa, però, asseguren que no s'ha produït "cap error" en les lectures estimades i defensa que ha aplicat "de forma estricta" el mètode fxat en el reglament de servei aprovat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Agbar també remarca que va advertir l'AMB de la realització de les lectures estimades atenent la situació generada per la pandèmia del coronavirus.

El perquè de l'increment

Segons ha explicat Martí, la causa principal d’aquesta pujada en la factura es deu al fet que al 60% dels usuaris se'ls fa una lectura manual. Això ha fet que durant el confinament, quan no s'han pogut fer les lectures presencials, en fins a tres factures s'ha hagut de fer una estimació. El principal increment de la factura, segons l'empresa, és degut a la inclusió de la nova taxa de residus de l'Ajuntament.

Per tal de fer l'estimació, s'ha pres com a referència la factura dels mateixos mesos però de l'any anterior. Martí ha apuntat, però, que en la majoria de casos el confinament ha fet que la factura real fos més alta que la de l'any anterior. Ara, un cop s'han començat a fer lectures reals altra vegada, des d’Aigües de Barcelona s'ha vist que les factures anteriors no responien a la totalitat de consum fet, sinó a menys, i s'ha fet el recàrrec restant en la factura d'aquests últims mesos.

Això ha fet que, en molts casos, el còmput de litres d'aigua gastats en aquests dos últims mesos patís un increment tan gran que, sense tenir en compte que eren litres gastats en quatre mesos diferents, se saltés de tram del preu de l'aigua, que es calcula segons el volum de consum. Per tant, tots aquests casos afectats han acabat pagant els litres que els pertoca, però a aproximadament el doble del preu per litre que haurien de pagar.
Arxivat a