La Moncloa certifica que Ciutadans serà el soci preferent dels pressupostos

El PP deixa clar que no contribuirà a l'estabilitat mentre el PSOE governi amb Podem i Arrimadas es presenta com el principal fre a les polítiques d'Iglesias

Pedro Sánchez amb Inés Arrimadas a la Moncloa
Pedro Sánchez amb Inés Arrimadas a la Moncloa | Moncloa
02 de setembre del 2020
Actualitzat el 03 de setembre a les 10:39h
"Decebuts" amb Pablo Casado i satisfets amb "la voluntat" d'Inés Arrimadas. Amb aquest balanç de les dues primeres trobades amb els representants de l'oposició, la Moncloa acota l'aritmètica per negociar els pressupostos. Certifica el que el president espanyol, Pedro Sánchez, porta setmanes esbossant: el pla és que Ciutadans sigui el soci prioritari i, agradi més o agradi menys a Podem, el govern s'assegurarà l'estabilitat amb una majoria substancialment diferent a la de la investidura. Descartat el PP del tauler de joc, aquesta és la suma que més tranquil·litza els grans poders econòmics, que recelen de Podem i que associen partits com ERC a la inestabilitat.

Ni pressupostos ni renovació d'òrgans com la cúpula judicial, el Defensor del Poble o la corporació de RTVE. El govern espanyol ha constatat que no pot comptar amb el líder dels populars i que la crida a la unitat que el president espanyol va fer dilluns és estèril. Per molt que en el terreny verbal aboni un gir cap a la moderació amb la renovació dels càrrecs de la direcció, Casado té molt clara la fragilitat de la coalició de govern i la seva estratègia passa per dificultar la continuïtat de l'aliança. Per això burxa en la figura de Pablo Iglesias i en la mala gestió que, sota el seu criteri, s'ha fet de la pandèmia. Del "triomfalisme", ha dit, Sánchez ha passat a la "indolència".

L'actitud de Casado ha contrastat amb la crida d'Arrimadas a pactar "una treva" política i pactar uns pressupostos que siguin "sensats i moderats", una predisposició i uns "punts de trobada" en la diagnosi de la situació que la Moncloa ha encaixat amb els braços oberts. Encara que consideri que el govern espanyol ha fet una pèssima gestió de la pandèmia, el partit taronja ha fet una crida a "acordar entre diferents".

Hàbil a l'hora de situar-se en l'aritmètica de Sánchez, la líder de Cs ha defensat que la seva intervenció en la negociació és la millor garantia perquè no s'impulsi la reforma fiscal o la pujada d'impostos que promou Iglesias o que els fons europeus acabin "repartint-se en un despatx entre Rufián, Otegi i Iglesias". "La meva intenció és ser útil", ha dit. L'estratègia del partit taronja és clara: esberlar la majoria de la investidura, arraconar Podem gràcies a la receptivitat que troba en Sánchez i desplaçar l'independentisme de l'equació del govern. 

També Casado ha centrat la negativa del PP a arribar a grans acords en la presència del líder de Podem a la Moncloa. Ha emplaçat Sánchez a decidir què fa amb el seu vicepresident, a qui considera un "comunista, admirador del chavisme", que defensa la república i que carrega contra la monarquia, que és partidari del dret a l'autodeterminació i que, a més, lidera un partit imputat per presumpte finançament il·legal. Tot això, ha dit Casado, el fa "un vicepresident no homologable" amb els que hi ha a Europa.
 
Arxivat a