El Govern treu ferro a la trencadissa entre Puigdemont i el PDECat

Budó remarca que la composició no es veu alterada malgrat que Chacón és l'única consellera que es manté com a militant de les sigles postconvergents

Meritxell Budó i Àngels Chacón, abans de la reunió del Govern de l'1 de setembre.
Meritxell Budó i Àngels Chacón, abans de la reunió del Govern de l'1 de setembre. | Govern
01 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:38h
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha tret ferro aquest dimarts a la trencadissa entre Carles Puigdemont i el PDECat, que ha provocat que només Àngels Chacón -dins del Govern- conservi el carnet de les sigles postconvergents després de decidir no fer el pas cap a Junts per Catalunya. La composició de l'executiu, ha apuntat Budó, no es veu "alterada", perquè es tracta d'un pacte entre grups parlamentaris -els de JxCat i ERC- que es manté vigent. Dins del grup de JxCat, només quatre diputats mantenen el carnet del PDECat: Marc Solsona, Narcís Clarà, Montse Macià i Lluís Font.

"El Govern està format pels mateixos grups, no ha canviat res", ha apuntat la portaveu de l'executiu, que és una de les que va estripar el carnet després que ho fes l'expresident de la Generalitat i líder de Junts. "L'acord [entre grups parlamentaris] es manté, i ve sorgit de les últimes eleccions", ha remarcat Budó. Ara mateix hi ha vigent un tripartit a la Generalitat: hi ha consellers de Junts, del PDECat i d'ERC.

L'últim episodi és que Artur Mas ha decidit -per ara- no seguir l'estela de Puigdemont i continua militant al PDECat, segons fonts de la formació consultades per NacióDigital aquest dilluns a la tarda. L'expresident, que ha parlat amb totes les parts en qüestió mentre duraven les negociacions per l'espai de Junts per Catalunya, es manté en silenci i, segons indicaven també ahir a la tarda des del seu entorn, es pronunciarà sobre la trencadissa "en el moment que consideri oportú" i que, de moment, no hi ha data prevista. Fonts coneixedores de les converses indiquen que en les últimes setmanes ha estat en contacte amb Puigdemont, Jordi Sànchez i també David Bonvehí. Per primera vegada en dècades, els dos expresidents no militen al mateix partit.

L'encarregat de fer públic que Mas continua com a militant del PDECat ha estat Marc Solsona, portaveu de la formació, en entrevistes a diverses ràdios al llarg d'aquest matí. L'expresident, que és qui va escollir Puigdemont com a successor a la Generalitat l'any 2016, no forma part, per tant, de l'estampida de baixes que s'ha produït al llarg de les últimes hores des que el líder de Junts va estripar el carnet. El van seguir els presos -Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn-, gran part dels consellers -Miquel Buch, Damià Calvet, Meritxell Budó i Jordi Puigneró-, la immensa majoria del grup parlamentari, alcaldesses -Anna Erra i Marta Madrenas- i part dels quadres territorials.

Sigles i pugnes entre dirigents a banda, el xoc a les urnes també tindrà una vessant programàtica: JxCat, en la ponència enviada a la militància -i avançada per NacióDigital-, aposta per una "revolta democràtica" estructurada a l'entorn de la confrontació, mentre que el PDECat fa mesos que intenta fixar un rumb més pragmàtic. No només per l'allunyament progressiu de la via unilateral sinó també en clau ideològica. "Podrem tornar a fer política", sostenen en privat membres de la direcció. Una de les derivades rellevants és si es posen en contacte amb el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) de Marta Pascal, que va del PDECat enfrontada amb Puigdemont.