coronavirus

Salut defensa que el risc d'obrir escoles és «mínim» per la baixa transmissió d'infants a adults

Un estudi de la Vall d'Hebron conclou que els contagis en nens són "escassos i poc greus"

per Andreu Merino , 31 d'agost de 2020 a les 13:33 |
Vergés ha demanat | Europa Press
La transmissió de la Covid-19 d'infants a adults és baixa. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron, presentat aquest dilluns, i a través del qual el Departament de Salut defensa que el risc d'obrir les escoles a partir del 14 de setembre és "mínim".

L'estudi s'ha fet durant el confinament però la primera onada de casos avaluats són de meitats de març i per tant s'havien infectat just abans del confinament, segons ha explicat el responsable d'infeccions i immunodeficiències dels pacients pediàtrics de la Vall d'Hebron, Pere Soler. Per altra banda, l'onada final s'associa al relaxament de mesures durant el confinament.


Els símptomes més freqüents de la Covid-19 en infants són la febre (59,6%) i la tos (49,4%) però els pediatres encara no tenen prou informació per diferenciar-los clarament d'un refredat comú o una grip, ha indicat Soler. Dels contactes dels 89 menors positius, només un 6% van ser hospitalitzats i només quatre persones van requerir ingrés a l'UCI, una situació que podria "assimilar-se" a la situació a les escoles, segons els investigadors.

La consellera, Alba Vergés, ha reivindicat la recerca com a eina per "ampliar el coneixement i prendre millors decisions". També ha defensat l'increment de proves PCR per millorar l'anàlisi de la transmissió del virus i ha assegurat que a les escoles les mesures de prevenció estaran "interioritzades" des del primer dia. Entre les mesures de seguretat assenyalades per Vergés hi ha la ventilació de les aules, els grups estables, la higiene de mans i la distància física.


Tot plegat després que l'estudi de la Vall d'Hebron hagi assenyalat una baixa transmissió de la Covid-19 d'infants a adults. Dels 89 casos dels quals l'estudi disposa de totes les dades, només en tres l'infant ha estat l'origen del contagi cap a un adult amb el qual conviu. 

L'estudi també assenyala que els contagis d'infants, a diferència dels adults, són "escassos i poc greus" en la seva majoria. Els quadres presentats pels casos estudiants han estat qualificats d'"inespecífics i poc greus".


Soler, no ha descartat que l'índex de contagis d'infants a adults sigui més alt del que reflecteixen les dades presentades avui. Per això ha defensat la necessitat d'ampliar l'estudi. Pel que fa a l'obertura d'escoles, Soler ha instat a no dur els infants que presentin símptomes als centres i a tenir capacitat d'estudiar els casos asimptomàtics. Soler ha insistit que el risc zero "no existeix" però ha assegurat que la possibilitat de no obrir les escoles no és "plantejable". "L'escola no és una activitat d'especial risc", ha defensat. 

Per això Vergés ha insistit a demanar a l'Estat l'impuls d'un permís de conciliació que permeti als pares i mares faltar a la feina en cas de contagi d'un infant. Una mesura que, segons la consellera, permetria reduir el risc de transmissió als avis, que serien qui es faria càrrec dels nens en cas que els pares haguessin d'anar a treballar igualment. Precisament, en la majoria de casos de l'estudi presentat avui, no hi havia gent gran entre els convivents, un grup que sí que es considera de risc. Per això, Soler ha apuntat que la família haurà de mantenir el "màxim de mesures" de protecció si, per exemple, els avis recullen els nens a l'escola.

Vergés ha plantejat un escenari de dues setmanes prèvies a l'inici del curs en les quals ha demanat "abaixar el ritme" i "tallar totes les cadenes de transmissió". "Si el virus corre a la comunitat, també impactarà a l'escola", ha avisat. La consellera ha demanat reduir l'activitat social amb amistats i familiars. Vergés ha reduït l'activitat que no cal limitar al treball i les compres.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació