Colau reclama a Sánchez un model de finançament que «retorni» l'autonomia als ajuntaments

L'alcaldessa de Barcelona confia en "l'empatia necessària" del govern espanyol abans que es voti el Reial Decret dels romanents municipals

Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Ada Colau, en una imatge d'arxiu | Europa Press
NacióDigital
31 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:47h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de València, Joan Ribó, reclamen un model de finançament que "retorni" als ajuntaments l'autonomia necessària per fer front a la pandèmia de forma "àgil". En un text conjunt publicat a El País, demanen al govern espanyol una proposta "realista i pragmàtica" que garanteixi els instruments "indispensables" a les ciutats per fer front a la crisi. 

Colau i Ribó proposen poder accedir al fons de 5.000 milions d'euros per als governs locals sense condicionar-ho a préstecs "de cap tipus". A més, consideren que cal fer efectiva aquest 2020 l'aportació de com a mínim 1.000 milions per pal·liar el dèficit del transport públic. També reivindiquen la participació "directa" de les ciutats als fons europeus.
 
Davant d'això, els dos alcaldes es mostren "segurs" que trobaran "l'empatia necessària" del govern espanyol abans que el Congrés voti el reial decret que aborda els romanents municipals. El reial decret preveu que l'Estat pugui fer ús de part del superàvit dels ajuntaments -i retornar-lo progressivament als consistoris- per afrontar les conseqüències de la pandèmia. 

Colau i Ribó insisteixen que els ajuntaments parteixen d'un infrafinançament estructural i només representen un 15% de la despesa pública de l'Estat davant el 85% que es dedica a l'administració central i les autonomies.


Arxivat a