El Govern obre la porta a aplicar l'estat d'alarma: «No ens tremolarà el pols»

Budó situa com a prioritat "protegir" la ciutadania i puntualitza que, ara per ara, les autoritats sanitàries assenyalen que no és necessari fer ús d'aquest mecanisme constitucional

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa.
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa. | Govern
27 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:52h
Aplicarà Catalunya l'estat d'alarma? Les autoritats sanitàries, per ara, no ho veuen necessari, però la Generalitat no vol descartar-ho. "Si cal declarar-lo, no ens tremolarà el pols", ha assegurat aquest dijous la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la primera reunió ordinària del consell executiu després de les vacances. Budó, d'aquesta manera, obre la porta aplicar aquest mecanisme constitucional -ara en fase d'estudi per part dels serveis jurídics- ofert dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a via descentralitzada per frenar la pandèmia.

La consellera tampoc ha descartat que Catalunya acabi fent ús dels rastrejadors de l'exèrcit que Sánchez ha posat a disposició de les autonomies, per bé que ha indicat que ara mateix la situació pel que fa a les persones que controlen els contagis no requereix noves incorporacions. De moment, el contracte amb Ferrovial que tanta polseguera va aixecar al juliol i que s'havia de rescindir continua vigent. Budó ha indicat que no disposava dels detalls necessaris per informar sobre aquesta qüestió.

La dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) ha assegurat que estan pendents de conèixer la "lletra petita" de l'oferta sobre l'alarma de Sánchez, que ha generat divisió d'opinions entre les autonomies, i que per ara no es plantegen més restriccions. Aquest dijous, en una reunió extraordinària, el Procicat serà l'encarregat d'aprovar la prohibició de reunions de més de deu persones, que es va anunciar dilluns però que encara no està en vigor. Abans de fer-ho, això sí, haurà de comptar amb el vist-i-plau de la justícia, que dilluns va tombar a última hora les restriccions dictades per Terrassa.

La situació, en tot cas, continua sent complicada. "No està controlada", ha admès la consellera de la Presidència, en referència a l'augment de contagis i del risc de rebrot. Les infeccions ja han superat les 125.000 des de l'inici de la pandèmia després que en les últimes 24 hores se n'hagin sumat prop de 1.500. "Hem retrocedit tres setmanes", va alertar dilluns el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Davant d'això, el Govern demana que es continuï prioritzant el teletreball malgrat que el transport públic tingui disposat un pla per funcionar a freqüència màxima els propers dies.

"Així s'evitaran aglomeracions", ha apuntat Budó, que ha insistit que l'administració està prioritzant la feina des de casa per contenir els contagis amb la reducció de desplaçaments. "Les dades indiquen que la situació no està controlada. Cal que en siguem conscients", ha destacat la consellera de la Presidència. La prioritat és que la tornada a l'escola, prevista pel 14 de setembre, arribi en un moment en què s'hagi aplanat la corba després d'un estiu en què s'ha anat de nou per darrere del virus.

En clau interna, Budó ha apuntat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat un missatge als consellers per tal que exerceixin "lideratge" des dels seus àmbits al llarg de les properes "setmanes i mesos". Un horitzó temporal que no lliga amb un avançament electoral com el que planejava Torra abans d'anar a declarar al Tribunal Suprem per la causa de la inhabilitació per la pancarta del llaç groc.